Nova studija pokazala: Postoji veza između virusa zika i neurološkog poremećaja

Naučnici su otkrili da rijetki neurološki poremećaj, Gijen-Bareov sindrom, može da nastane usljed komplikacija raznih virusnih infekcija, poput gripa, denge ili virusa Zapadnog Nila
1 komentar(a)
Zika, Foto: Beta-AP
Zika, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.03.2016. 19:11h

Prva studija o virusu zika, koji hara u Južnoj Americi i sumnja se da izaziva mikrocefaliju kod novorođene djece, pokazala je povezanost s neurološkim poremećajem, Gijen-Bareovim sindromom, saopštili su danas svjetski naučnici.

"To je prva studija koja je pokazala vezu između virusa zika i Gijen-Bareovog sindroma", izjavio je Arno Fontane iz odsjeka za epidemiologoiju Instituta Paster u Parizu.

Studija je sprovedena na osnovu podataka iz Francuske Polinezije gdje je bila epidemija virusa zike od oktobra 2013. do aprila 2014. godine.

Virus, kojeg pretežno prenose komarci, izaziva u 20 do 30 odsto respiratorne poremećaje u bogatim zemljama i oko pet odsto smrtnih slučajeva.

Naučnici su otkrili da rijetki neurološki poremećaj, Gijen-Bareov sindrom, može da nastane usljed komplikacija raznih virusnih infekcija, poput gripa, denge ili virusa Zapadnog Nila.

Gijen-Bareov sindrom može da dovede do paralize ekstremiteta i pogađa disajne organe, ali je Fontane rekao da je to veoma rijetka bolest i da je mala mogućnost da se dobije ukoliko se virus zika na vrijeme tretira i ne postoje drugi zdravstveni problemi kod pacijenta.

Kolumbija s 42.700 inficiranih i Brazil s 1,5 miliona oboljelih najviše su pogođene virusom zika.

Za sada ne postoji lijek niti vakcina protiv te bolesti. Liječe se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po tijelu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana poslije ujeda komarca, koji su osnovni prenosioci zaraze.

Virus, identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gdje ima najviše komaraca ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljnije posljedice.

Bonus video: