Tusk će od Turske tražiti veće angažovanje u izbjegličkoj krizi

Evropske zemlje sve više vide Tursku kao ključnu za rješenje migrantske krize koja dijeli EU
1 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Beta-AP
Donald Tusk, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.03.2016. 18:33h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je danas da će tražiti od turskih vlasti da se više angažuju u upravljanju migrantskom krizom tokom posjete Turskoj u četvrtak i u petak uoči samita Turska-EU u Briselu 7. marta.

"Evropa je spremna,što je uvijek pokazivala, da pruži znatnu finansijsku pomoć zemljama susjedima ratnih zona", rekao je Tusk na konferenciji za štampu u Beču.

"Istovremeno mi očekujemo od naših partnera da se više angažuju, što je neophodan uslov da se izbjegne humanitarna katastrofa. To će biti tema mojih razgovora u Turskoj", rekao je on.

Tusk je danas u Beču počeo četvorodnevno turneju tokom koje će posjetiti balkanske zemlje i Tursku. On će se u četvrtak u Ankari sastati s turskim premiijerom Ahmetom Davutogluom, a narednog dana u Istanbulu sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Taj sastanak s turskim zvaničnicima održaće se nekoliko dana prije evropskog samita 7. marta u Briselu kome će prisustvovati i Turska. Evropske zemlje sve više vide Tursku kao ključnu za rješenje migrantske krize koja dijeli EU.

Evropski lideri žele da Ankara brže sprovodi akcioni plan EU-Turska prema kome se zemlja obavezala da zaustavi odlazak migranata ka Evropi u zamjenu za finansijsku pomoć i političke ustupke.

"Otvaramo novo poglavlje u našoj borbi sa migrantskom krizom. Ona se zove nazad u Šengen", rekao je danas Tusk koga je primio austrijski kancelar Verner Fajman.

Akcioni plan EU-Turska postignut krajem novembra 2015. još nije dao rezultate, ukazuju Evropljani koji su podijeljeni oko upravljanja krizom dok se priliv migranata sa turskih obala za sada ne smanjuje.

Prije odlaska u Tursku Tusk će otići večeras u Ljubljanu, sjutra u Zagreb i Skoplje i u četvrtak u Grčku.

Ta posjeta zemljama na balkanskoj migrantskoj ruti ima za cilj nasavak građenja evropskog konsenzusa o načinu rješavanja migrantske krize i pripremu za samit sa Turskom 7. marta i za sastanak Evropskog savjeta 17. i 8. marta, rekao je on prošle nedjelje.

Nedavno otežavanje uslova ulaska za migrante u zemlje koje se nalaze duž balkanske rute dovelo je do nagomilavanja migranata u Grčkoj i straha od humanitarne krize u toj zemlji koja osuđuje odluke njenih susjeda o blokiranju ulazaka migranata.

Bonus video: