Štrahe: Austrija da održi referendum o zatvaranju granica

"Čak i ministar odbrane kaže da dnevni limit važi samo na jednoj granici. U stvarnosti dolazi mnogo veći broj. Samo Njemačka nam dnevno vraća 200 do 300 migranata. Što znači da bismo do kraja godine ponovo imali 90.000", objasnio je
0 komentar(a)
Hajnc Kristijan Štrahe, Foto: Reuters
Hajnc Kristijan Štrahe, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.02.2016. 10:05h

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe smatra da bi u Austriji trebalo održati referendum o zatvaranju granica za izbjeglice, kao što je to za svoju zemlju najavio mađarski premijer Viktor Orban.

"Referendm bi trebalo održati", rekao je Štrahe bečkom dnevniku "Esterajh", dodajući da bi građani trebalo da se izjasne o pitanju: "Treba li granice da ostanu otvorene za masovnu imigraciju ili bi trebalo konačno zatvoriti naše granice".

Da je on kancelar dosljedno bi štitio granice Austrije, kao što to čini Orban, naveo je Štrahe, izrazivši sumnju u najavljene gornje granice za prihvat izbjeglica za ovu godinu, kako je to najavila austrijska vlada.

"Ta ograničenja su crveno-crna farsa. Čak i ministar odbrane kaže da dnevni limit važi samo na jednoj granici. U stvarnosti dolazi mnogo veći broj. Samo Njemačka nam dnevno vraća 200 do 300 migranata. Što znači da bismo do kraja godine ponovo imali 90.000", objasnio je on.

Štrahe je zaključio da je neophodno dosljedno primjenjivati Dablinska pravila, jer, podsjeća, osobe koje dolaze iz trećih bezbjednih zemalja nisu izbjeglice na osnovu Ženevske konvencije.

Bonus video: