Pljušte optužbe za kršenje primirja u Siriji

Sporazum o primirju ne odnosi se na ekstremiste Islamske države i sirijskog ogranka Al Kaide, Fronta al Nusra
51 pregleda 0 komentar(a)
Sirija, Foto: Beta/AP
Sirija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.02.2016. 19:10h

Sirijska vlada i njeni saveznici nastavljaju da krše sporazum SAD i Rusije o primirju u Siriji, tvrdi danas sirijska opozicija, uz ocjenu da će to učiniti neizvodljivim obnovu pregovora pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

U pismu generalnom sekretaru UN Ban ki-Munu, opozicija navodi da će kršenjem primirja biti ugroženi "međunarodni napori na garantovanju njegovog nastavka i dovesti do kraha političkog procesa" koji je pokrenula svjetska organizacija.

Cilj prihvatanja privremenog primirja, kako se navodi u pismu sirijske opozicije, jeste primjena humanitarnih prinicipa iz rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 2254.

"Odsustvo napretka na tom polju, međutim, nagnalo bi nas da potražimo druge načine da zaštitimo sirijski narod. Stoga mora da postoji čvrst stav Savjeta bezbjednosti o ovome prije nego što bude prekasno", istoče se u pismu.

Sirijski vojni izvori demantuju da je do kršenja došlo, prenio je Rojters.

Na osnovu sporazuma koji su prihvatili vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i mnogi njegovi protivnici, cilj obustave neprijateljstava je dopremanje humanitarne pomoći civilima i otpočinjanje razgovora za okončanje rata u kome je od 2011. više od 250.000 ljudi poginulo, a 11 miliona ostalo bez domova.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je da namjerava da obnovi mirovne pregovore 7. marta, pod uslovom da se zatišje u borbama održi.

Saudijska Arabija optužuje Rusiju i Asada

Saudijska Arabija optužila je danas Rusiju i režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada za kršenje primirja u Siriji.

"Vazdušne snage Rusije i Sirije su prekršile prekid vatre", rekao je saudijski ministar spoljnih poslova Adel Džbeir novinarima u Rijadu.

On je dodao da Rijad o tome razgovara sa Grupom za podršku Siriji, kojom koopredsjedavaju Rusija i SAD, prenosi AFP.

Rusija je, sa druge strane, optužila "umjerene" pobunjenike, Tursku i džihadiste za devet slučajeva kršenja primirja.

Moskva ističe da je obustavila bombardovanje u svim oblastima obuhvaćenim primirjem, ali da nastavlja sa vazdušnim udarima na terorističke grupe Al Nusra front i Islamsku državu.

"U posljednja 24 časa bilo je devet slučajeva kršenja primirja", rekao je šef ruskog koordinacionog centra u Siriji, general Sergej Kuralenko.

Kako su javile ruske agencije, Kuralenko je rekao da se "uopšteno dogovor o primirju u Siriji sprovodi".

Prekid vatre je juče stupio na snagu. Sporazum o primirju ne odnosi se na ekstremiste Islamske države i sirijskog ogranka Al Kaide, Fronta al Nusra.

Rusija: Lista 69 opozicionih grupa koje prihvataju primirje

Ruski koordinacioni centar u Siriji dobio je od Sjedinjenih Američkih Država spisak 69 naoružanih opozicionih grupa koje pristaju na uslove primirja u Siriji, javila je danas agencija Interfaks.

Kako je naveo ovaj centar, spisak obuhvata grupe koje su potvrdile svoju saglasnost preko opozicionog Visokog komiteta za pregovore, ali i one koje su direktno Americi saopštile da se slažu sa primirjem.

Sama Rusija je primila izjavu saglasnosti 17 naoružanih grupa iz sirijske umjerene opozicije, naveo je centar u saopštenju koje prenosi Interfaks.

Takođe se navodi da je registrovao sedam slučajeva granatiranja rezidencijalnih oblasti u Damasku u subotu iz oblasti koje kontroliše umjerena opozicija, prenosi Rojters.

Bonus video: