Spašena iz "kandži" Islamske države: "Draga mama ne mogu više"

Djevojka je u intervjuu otkrila da je u Siriju ušla bez pasoša, krijući se u vozovima. Rekla je da je ušla u voz u Švedskoj, a onda je kroz Dansku, Njemačku, Mađarsku i Slovačku došla do Srbije, odakle je s mužem pješačila do Bugarske, gdje su sjeli u autobus do turske granice. Iz Turske su ušli u Siriju
98 pregleda 11 komentar(a)
Marlin Stefani Nevalainen, Foto: Screenshot (YouTube)
Marlin Stefani Nevalainen, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.02.2016. 20:20h

Marlin Stefani Nevalainen (15) iz Švedske pričala je o svom iskustvu sa Islamskom državom, čijim se redovima pridružila zajedno sa svojim momkom Moktarom Mohamedom Ahmedom (19).

"Otišla sam sa njim jer sam bila zaljubljena. Nisam znala šta je Islamska država ni šta je islam" rekla je Nevalainen, koju su prošle nedjelje spasili kurdski specijalci.

Iako tvrdi da nije znala ništa o toj terorističkoj grupi, s dečkom je trudna prošla kroz osam zemalja, među kojima je i Srbija, sve kako bi došli do svog cilja, iračkog grada Mosula.

Marlin Stefanie Nevalainen kurdske snage su prvi put spasile krajem oktobra, no ona je pobjegla od njih i vratila se svom dečku kojem je nekoliko dana kasnije rodila sina, pišu švedski mediji, a prenosi Jutarnji list.

Po prvi put je o svemu progovorila prošle nedjelje, nakon što su je 17. februara Kurdi ponovno spasili. Za "TV Kurdistan 24" kazala je kako je svog momka upoznala sredinom 2014. godine.

"Prvo nam je bilo dobro zajedno, ali onda je počeo da gleda video snimke Islamske države i stalno priča o njima. Tada mi je rekao da želi da ide u Islamsku državu, a ja sam pristala, jer nisam znala šta to znači, niti sam znala išta o islamu - izjavila je ona.

Njen nestanak istovremeno su u junu prijavile i njena biološka i udomiteljska porodica, navode švedski mediji.

Prema njihovim informacijama, Marlin i Moktar su imali tradicionalno muslimansko vjenčanje početkom 2015. u Stokholmu.

Djevojka je u intervjuu otkrila da je u Siriju ušla bez pasoša, krijući se u vozovima. Rekla je da je ušla u voz u Švedskoj, a onda je kroz Dansku, Njemačku, Mađarsku i Slovačku došla do Srbije, odakle je s mužem pješačila do Bugarske, gdje su sjeli u autobus do turske granice. Iz Turske su ušli u Siriju.

"Tada nas je Islamska država strpala u autobus s još nekim ženama i muškarcima i odveli su nas u Mosul, nakon čega sam dobila svoju kuću. Tamo nismo imali ništa, ni struje ni vode, i bilo je potpuno drugačije od mog života u Švedskoj. Nisam imala novca, i bilo je stvarno teško... Stoga sam, kad sam imala mobilni, počela da kontaktiram s majkom i rekla joj da želim da se vratim kući", rekla je djevojka.

Švedski "Dagens Nyheter" objavio je sadržaj poruka koje je Marlin poslala majci vrlo brzo nakon bijega, u junu prošle godine, navodeći da je u međuvremenu rodila dijete, i to samo nekoliko dana nakon što je propao prvi pokušaj njenog spašavanja.

“Draga mama, molim te spasi me. Ne mogu više. Umrijeću ovdje ili od bombi ili će me pretući na smrt”, napisala je majci, dodajući da će počiniti samoubistvo ako je neko ne izbavi iz Iraka.

Pisala joj je krišom, a jednom je uspjela i da je nazove. Majci je ispričala kako je život u Iraku težak i kako živi u kući bez struje, hrane i novca, ali i kako je njen momak sve lošije tretira.

“Kaže da će me izbaciti na ulicu kad se dijete rodi i oženiti drugu djevojku koja će biti majka bebi”, napisala je tada.

Nakon što je spašena pojavio se video koji je snimio Moktar. U njemu je poručio roditeljima 15-godišnjakinje kako im nikad neće vratiti "njihovu djevojčicu". Obrušio se i na Švedsku i rekao kako je Marlin Stefani Nevalainen otišla jer je njena zemlja puna rasista.

Video je zaključio riječima: "Bogu hvala, borba je upravo počela."

Djevojčica sada tvrdi kako ju je na bijeg od kuće natjerao momak, te da ona nikada nije željela da ide. Moktar je kasnije navodno ubijen u napadu ruskih snaga.

Kurdsko regionalno vijeće bezbjednosti izvijestilo je kako ih je u pomoć pozvala švedska vlast i djevojčina porodica, kako bi im pomogli u lociranju i spašavanju mlade Marlin.

Djevojka se trenutno nalazi u Kurdistanu i biće predata švedskim vlastima kako bi se što prije vratila u svoju zemlju.

Bonus video: