I bugarski parlament odobrio učešće vojske u zaštiti granica

Bugarske oružane snage biće zadužene za misije pogranične bezbjednosti u skladu sa vladinom odlukom koja, takođe, podrazumijeva obezbjeđivanje potrebnih finansijskih i drugih sredstava
56 pregleda 0 komentar(a)
Bugarska granica, Foto: Beta/AP
Bugarska granica, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.02.2016. 10:04h

Bugarski parlament danas je jednoglasno usvojio izmjene Zakona o odbrambenim i oružanim snagama i odobrio učescće vojske zaštiti granica, zbog sve većeg migracionog pritiska.

Bugarske oružane snage biće zadužene za misije pogranične bezbjednosti u skladu sa vladinom odlukom koja, takođe, podrazumijeva obezbjeđivanje potrebnih finansijskih i drugih sredstava, prenosi BTA.

Bugarski ministar odbrane će iznijeti pravila za izvođenje takvih misija.

Među razlozima za izmjenu zakona navedeno je da je zemlja pod sve većim migracionim pritiskom uzrokovanim međunarodnim okolnostima, te da Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže sve napore da savlada taj pritisak, ali da mu je potrebna podrška drugih državnih tijela.

Oružane snage imaju osoblje i resurse koji bi mogli da budu upotrijebljeni u zajedničkim misijama pogranične zaštite, zaključuje se u obrazloženju.

Izmjene su izglasane bez prethodne debate, napominje bugarska agencija.

I Slovenija je juče poslala svoju vojsku na granicu sa Hrvatskom, uključivši 80 vojnika u patrole za odbranu šengenske granice od ilegalnih ulazaka migranata iz te zemlje, prenijela je Hina.

Slovenački parlament je u ponedjeljak velikom većinom odobrio aktiviranje vojske za zaštitu granice s Hrvatskom duge 671 kilometar.

Slovenački vojnici patroliraju zajedno sa graničnom policijom i mogu zaustaviti migrante i zatražiti im lična dokumenta na području policijskih uprava Koper, Novo Mesto, Celje i Maribor, a u slučaju većih prodora mogu ih zadržati i pozvati u pomoć dodatne policijske snage i civilnu zaštitu, dok u samoodbrani mogu upotrijebiti silu.

Bonus video: