Avganistanski migranti dobrovoljno idu kući iz Njemačke

Njemačka vlada je, u međuvremenu, pokrenula medijsku kampanju kako bi odvratila potencijalne izbjeglice od putovanja, upozoravajući na opasne krijumčare i ograničene mogućnosti u Evropi
0 komentar(a)
Kabul, Avganistan, Foto: Beta/AP
Kabul, Avganistan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.02.2016. 17:59h

Grupa od 135 avganistanskih migranata vratila se danas dobrovoljno avionom u Kabul iz Njemačke zbog toga što u Evropi nisu imali perspektivu, saopštili su zvaničnici.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) organizovala je prevoz i prijem te grupe, u kojoj je bilo 107 muškaraca, 18 žena i 10 djece, prenosi AFP.

U saopštenju se ne precizira kako su ti Avganistanci došli do Njemačke niti koliko su vremena u toj zemlji proveli.

Avganistanski zvaničnici su poželjeli dobrodošlicu povratnicima, uvjeravajući ih da će imati budućnost u Avganistanu, navodi Rojters.

Očekuje se da će uslijediti još mnogo takvih povrataka u koordinaciji između vlada u Kabulu i Berlinu, kao i IOM, saopštila je njemačka ambasada u Avganistanu.

Broj zahtjeva za dobrovoljni povratak iz Njemačke u Avganistan znatno se povećao tokom protekle nedjelje, navode zvaničnici.

Avganistanska ambasada u Njemačkoj je saopštila da je čak 1.000 avganistanskih migranata u toj zemlji izrazilo hitnu želju da se dobrovoljno vrate kući.

"Glavni razlozi koje povratnici navode... jesu ograničenja koja uočavaju kad je riječ o njihovim dugoročnim izgledima u Njemačkoj", rekla je predstavnica IOM u Njemačkoj Argentina Sabados.

To uključuje, dodaje se u saopštenju, "ograničene mogućnosti za ujedinjenje članova porodica".

IOM upravlja programom Asistiranog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR) u Avganistanu od 2003. godine, a broj povratnika iz Njemačke je porastao sa 92 koliko je iznosio 2014. na 304 koliko ih je bilo 2015. godine.

"Avganistanska vlada pozdravlja bilo kakav dobrovoljni povratak svojih državljana... iz stranih zemalja", rekao je avganistanski ministar za izbjeglice i repatrijaciju Husein Alemi Balki.

Njemačka vlada je, u međuvremenu, pokrenula medijsku kampanju kako bi odvratila potencijalne izbjeglice od putovanja, upozoravajući na opasne krijumčare i ograničene mogućnosti u Evropi.

Avganistanci su, prema podacima UN, u januaru činili 27 odsto od najmanje 100.000 izbjeglica koji su krenuli na opasan put preko Mediterana, a brojniji od njih su bili samo Sirijci.

Bonus video: