UNHCR: Zabrinuti smo zbog porasta broja izbjeglica

"UNHCR i partneri pomažu izbjeglicama i državama putem hitnog odgovora širom Evrope, i pozivaju zemlje da bez odlaganja sprovedu mjere iz kriznih planova i obezbijede prihvatne uslove, uključujući smještaj, hranu i pristup procedurama azila“
0 komentar(a)
izbjeglice, Foto: UNHCR
izbjeglice, Foto: UNHCR
Ažurirano: 23.02.2016. 18:23h

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) zabrinuta je zbog restriktivnih praksi usvojenih u određenom broju evropskih zemalja, koje nameću dodatnu patnju izbjeglicama i tražiocima azila i stvaraju haos na nekoliko državnih granica i poseban pritisak na Grčku.

Austrija je, kako se navodi u saopštenju UNHCR, ranije najavila da će uvesti ograničenje od 3.200 osoba za ulazak na njenu teritoriju i primati samo 80 novih zahtjeva za azil dnevno.

"Slovenija se povela tim primjerom i najavila slično ograničenje prelaska njenih granica“, dodaje se u saopštenju.

Iz UNHCR su ocijenili da nove restriktivne mjere ugrožavaju pravo Evropske unije (EU) i podrivaju napore usmjerene na uspostavljanje pristupa rješavanju izbjegličke krize u Evropi.

Direktori policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije su se, kako se navodi, dogovorili da zajednički registruju izbjeglice na grčko-makedonskoj granici, i da preduzmu dodatne aktivnosti usmjerene na upravljanje tom situacijom.

"Dok koordinisane aktivnosti mogu pomoći u upravljanju mješovitim migratornim tokom, države su na različit način interpretirale ovaj dogovor, što je dovelo do porasta rizika u pogledu zaštite izbjeglica i tražilaca azila, naročito djece bez roditeljske pratnje“, saopšteno je iz UNHCR.

Evropski savjet je, kako je saopšteno, u prošlonedjeljnim zaključcima podsjetio da je za ulaz u EU u bez odgovarajućih putnih isprava potrebno da ljudi zatraže azil čim uđu na teritoriju neke od država tog bloka.

Ograničavanje ulazaka dovelo je do gomilanja izbjeglica, tražilaca azila i migranata u Grčkoj i Makedoniji, a da bi države riješile taj problem, kako su iz Agencije ocijenili, treba da ih informišu o procedurama, kriterijiumima za prijem u azil i povratak.

"UNHCR i partneri pomažu izbjeglicama i državama putem hitnog odgovora širom Evrope, i pozivaju zemlje da bez odlaganja sprovedu mjere iz kriznih planova i obezbijede prihvatne uslove, uključujući smještaj, hranu i pristup procedurama azila“, kaže se u saopštenju.

Više od 90 odsto izbjeglica, kako se navodi, u Evropu pristiže iz deset država.

"Većina njih bježi od rata i progona, i potrebna im je međunarodna zaštita. Oni rizikuju svoje živote i živote svoje djece bježeći od surovosti i tragedije sukoba i progona u svojim domovinama“, rekli su iz UNHCR.

Jedini način da se pristupi postojećoj krizi je, kako su kazali, strategija zasnovana na podjeli odgovornosti, solidarnsoti i povjerenju među svim evropskim državama koje sarađuju.

"UNHCR će nastaviti da pruža podršku državama da upravljaju situacijom, uključujući podršku prijemu, sistemima azila i podršku djeci bez roditeljske pratnje, samohranim majkama, starima i izbjeglicama sa invaliditetom“, poručeno je iz UNHCR.

Bonus video: