EU zabrinuta zbog moguće humanitarne krize na balkanskoj ruti

Avramopulos i Dijkhof navode da sve uključene zemlje imaju odgovornost da poštuju evropska pravila i prekinu pristup samo propuštanja ljudi. "Dok to rade vlade treba da uzimaju u obzir uticaj na susjedne zemlje", dodaje se
0 komentar(a)
Izbjeglice, Grčka, Makedonija, Foto: Reuters
Izbjeglice, Grčka, Makedonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2016. 17:14h

Evropska komisija i holandsko predsjedništvo EU izrazili su danas "zabrinutost" zbog konfuzne situacije na migrantskoj balkanskoj ruti i strahovanje od moguće "humanitarne krize" u nekim zemljama, posebno u Grčkoj.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos i holandski ministar zadužen za to pitanje Klas Dijkhof pozvali su sve zemlje duž balkanske rute da pripreme potrebne rezervne planove da bi mogli da riješe humanitarne potrebe, uključujući i kapacitete za prihvat.

"Zabrinuti smo zbog događaja duž balkanske rute i humanitarne krize koja bi mogla a se dogodi u nekim zemljama, posebno u Grčkoj", napisali su u zajedničkom saopštenju Avramopulos i Dijkhof.

Holandija kao sadašnji predsjedavajući Unije i Komisija su u konstantnom kontaktu sa relevantnim akterima i zemljama duž Zapadnog Balkana i pažljivo prate razvoj događaja u regionu i na graničnim prelazima, navodi se u saopštenju.

Avramopulos i Dijkhof navode da sve uključene zemlje imaju odgovornost da poštuju evropska pravila i prekinu pristup samo propuštanja ljudi. "Dok to rade vlade treba da uzimaju u obzir uticaj na susjedne zemlje", dodaje se.

"Sve zemlje članica treba da djeluju u duhu solidarnosti i odgovornosti, posebno u trenutku kada su potrebna zajednička rješenja", navodi se i dodaje da Komisija i holandsko predsjedništvo rade na tome i da je EU u cjelini spremna da pomogne.

Od nedjelje Makedonija odbija da pušta na svoju teritoriju Avganistance koji stišu iz Grčke i koji žele da nastave put dalje ka sjevernoj Evropi. Ta odluka zajedno sa pojačanom kontrolom izbjeglica koji mogu da prođu (Sirici i Iračani) prijetio da u Grčkoj blokira hiljade ljudi koji su stigli iz Turske, navodi Frans pres.

Prema grčkim vlastima, jačanje kontrole na granicama je rezultat zajedničke odluke koju su 18. februara u Zagrebu donijele policije zemalja na balkanskoj ruti - Makedonija, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Austrija.

Bonus video: