SAD i Francuska odbacile ruski nacrt rezolucije o Siriji

Cilj nacrta ruske rezolucije dostavljen članicama UN je obustava turske vojne akcije u Siriji
1 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.02.2016. 08:54h

Rusija je podijelila članicama Savjeta bezbjednosti UN nacrt rezolucije kojim se poziva na zaustavljanje bilo kakvih akcija kojima se podriva suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i ometa proces mirovnih pregovora, prenosi Tass.

Međutim, SAD, Francuska i Velika Britanija su odbacile ovaj predlog navodeći da nema budućnosti.

"Umjesto da pokušavaju da skrenu pažnju svijeta najnovijom rezolucijom, bilo bi stvarno sjajno kada bi Rusija primenila već dogovorenu rezoluciju", rekla je poslije sastanka američka ambasadorka u UN Samanta Pauer, prenosi Rojters.

Ona je pri tom mislila na rezoluciju UN usvojenu u decembru o međunarodnoj mapi puta za sirijski mirovni proces, navodi Rojters.

Francuska je, takođe, odbacila nacrt ruske rezolucije dostavljen članicama UN, čiji je cilj obustava turske vojne akcije u Siriji, dodajući da je podrška Moskve sirijskim snagama dovela do opasne eskalacije rata.

"Mi smo suočeni sa opasnom vojnom eskalacijom koja bi lako mogla da izmakne kontroli", rekao je francuski ambasador u UN Fransoa Delatr, prenosi AFP.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sazvao je za petak uveče vanrednu sednicu o situaciji u Siriji, na zahtjev Rusije, saopštile su diplomate.

Sastanak je sazvan na zahtjev ruskog Ministarstva spoljnih poslova kako bi se razgovaralo o pozivu Turske da u Siriju budu poslate kopnene snage, prenijela je agencija Frans pres.

Bonus video: