Nemaju šanse da prežive: ID tjera dječake da iza neprijateljskih linija otvore vatru

Naučnici su zaključili da je u operacijama Islamske države tokom proteklih godinu dana učestvovalo tri puta više djece u odnosu na 2014. godinu
3 komentar(a)
Islamska država, Mosul, Foto: Reuters
Islamska država, Mosul, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2016. 14:24h

Broj djece koja su poginula boreći se na strani takozvane Islamske države (ID) tokom posljednjih godinu dana je gotovo dvostruko veći u odnosu na ranije procjene, pokazao je danas najnoviji izvještaj.

Istraživači sa Državnog univerziteta američke države Džordžije su do tog podatka došli prateći objave džihadističkih propagandnih medija i čitulja koje je objavila ID u toku posljednjih 13 mjeseci, prenio je britanski Bi-Bi-Si.

Na osnovu toga su istraživači došli do podatka da je 89 dječaka starih između osam i 18 godina poginulo izvršavajući različite borbene zadatke za ID.

Oko 18 odsto dječaka je poginulo u akcijama u kojima nisu imali šanse da prežive, kao kada se provuku iza neprijateljskih linija a zatim otvore vatru na neprijatelje sve dok sami ne budu pokošeni mecima.

Pored toga, naučnici su zaključili da je u operacijama Islamske države tokom proteklih godinu dana učestvovalo tri puta više djece u odnosu na 2014. godinu.

Između januara 2015. i januara 2016. godine, 39 odsto dječaka je poginulo u samoubilačkim misijama, a 33 odsto u borbama.

"Sigurno je poginulo mnogo više djece. Ovo su samo podaci koje je ID javno objavila tokom proteklih godinu dana", izjavio je jedan od koautora izvještaja Čarli Vinter.

Iako ID nije objavila prava imena i detalje iz biografije poginulih, istraživači su procijenili starost i nacionalnost ubijene djece.

Oni vjeruju da je 60 odsto dječaka bilo starih između 12 i 16 godina, a šest odsto između osam i 12 godina.

Jedan od najmlađih bombaša-samoubica je imao između osam i 12 godina, a poginuo je prošlog mjeseca u sirijskoj provinciji Alepo u samoubilačkom napadu. ID je objavila njegovu sliku na kojoj se oprašta sa ocem.

Veliki broj djece koja se bore na strani ID su iz Sirije ili iz Iraka, ali su neki bili i iz Jemena, Saudijske Arabije, Tunisa i Libije. Manji broj je bio iz Velike Britanije, Francuske, Australije i Nigerije, naveli su istraživači.

Bonus video: