Italija poziva EU da sačuva Šengenski sporazum

Đentiloni je rekao da bi neke jednostrane akcije zemalja članica EU mogle da dovedu do raspada šengenske zone slobodnog kretanja
62 pregleda 0 komentar(a)
Paolo Đentiloni, Nikos Kocijas, Foto: Reuters
Paolo Đentiloni, Nikos Kocijas, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2016. 17:04h

Evropska unija treba snažno da se angažuje da zadrži Šengenski sporazum a da izmijeni ugovor iz Dablina kojim se nalaže zemljama u koje prvo uđu izbjeglice da primaju zahtjeve za azil, rekao je danas u Atini italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni.

"Očekujemo snažno angažovanje EU protiv vanrednih rješenja koje predlažu neke zemlje i koja bi mogla da imaju nepovratne posljedice za ugovor iz Šengena, kao i za angažovanje Evropske komisije za reviziju ugovora iz Dablina", rekao je Đentiloni poslije razgovora sa grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.

Đentiloni je rekao da bi neke jednostrane akcije zemalja članica EU mogle da dovedu do raspada šengenske zone slobodnog kretanja.

Evropska komisija smatra da je ključ za zaustavljanje migrantskog toka jačanje kontrole na spoljnim granicama i zato je pozvala Grčku, glavno mjesto ulaska migranata u EU, da u roku od tri mjeseca ispravi ozbiljne propuste u vođenju prihvata i registrovanju migranata.

Ako Grčka ne ispuni svoje obaveze EU bi mogla da aktivira do sada neprimenjenu mjeru iz Šengenskog ugovora prema kojoj se ponovo uvode kontrole na granicama jedne ili više zemalja Unije, na obnovljiv period od šest mjeseci, a najviše na dvije godine.

Italijanski ministar je rekao da pored pitanja priliva migranata Grčka kao i Italija, dvije glavne zemlje prihvata, takođe imaju i pritisak tražilaca azila, što bi po njegovim riječima trebalo da bude evropsko pitanje.

Đentiloni je rekao da treba aktuelizovati propise iz Dablina prema kojima prve zemlje gdje stignu izbjeglice treba da razmotre zahtjeve za azil.

"Taj sporazum je potpisan prije dvadeset godina kada se Evropa nije suočavala sa pojavama kao što su ove danas", rekao je on.

Nikos Kocijas je izrazio žaljenje zbog jednostranih akcija nekih evropskih zemalja koje su odlučile da zatvore svoje granice i ocijenio da to dovodi do raspada Evrope.

Bonus video: