Duda optužio EU zbog kvota za izbjeglice: Nije pošteno

Poljski predsjednik podsjetio je da niko od izbjeglica ne želi u Poljsku,, po njegovoj ocjeni zato što su u njoj manje plate i socijalna pomoć, a mora teško da se radi da čovjek nešto stekne
0 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Reuters
Andžej Duda, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2016. 09:46h

Predsjednik Poljske Andžej Duda optužio je danas Evropsku uniju da relokacija izbjeglica po nacionalnim kvotama nije pošten pristup i izjavio da izbjeglice niko silom ne smije da premiješta u Poljsku i u zemlje u koje oni neće, jer i izbjeglice imaju svoja prava.

"Ne slažem se s time da bilo koga prevoze u Poljsku protiv njegove volje i da ga tu silom drže. Ako ti ljudi dodju u Evropu legalno, imaju svoja prava i mogu da se nastane u zemlji u kojoj žele. Dužni smo da prije svega bolje štitimo spoljašnje granice Evropske unije", kazao je Duda za novi broj poljskog nedjeljnika Vprost.

Poljski predsjednik podsjetio je da niko od izbjeglica ne želi u Poljsku,, po njegovoj ocjeni zato što su u njoj manje plate i socijalna pomoć, a mora teško da se radi da čovjek nešto stekne.

"Zapadna Evropa škrguće na to zubima, ali to nije naša krivica", kazao je Duda.

Po ocjeni Dude, najveća prijetnja EU je sada izbjeglička kriza ali i deficit demokratije u Uniji, kao i običaj velikih, moćnih članica da nameću svoja rješenja manjim i slabijim zemljama.

"Do raspada EU mogu da dovedu neodgovorni političari koji ne poštuju demokratiju i donose odluke protiv volje građana. U Uniji ima puno nedemokratskih elemenata i to je njen glavni problem. Neki ljevičarski krugovi gledaju na produbjivanje integracije kao na mogućnost da nametnu državama, posebno manjim, neke modele koji kod njih nikada nijesu bili", kazao je Duda.

Poljski predsjednik založio se u intervjuu nedeljniku da budući da bogata zapadna Evropa često Poljsku i postkomunističku novu Evropu ne razumije, Poljska počne da jača savezništvo u okviru Višegradske četvorke i sa zemljama Balkana.

Bonus video: