Somalija: Mladi se zbog siromaštva bore na strani terorista

Na sastanku sa visokim vojnim zvaničnicima i diplomatama somalski predsjednik je naglasio da je 70 odsto stanovništva mlađe od 35 godina, kao i da su oni odrastali u haosu bezvlašća nakon pada vlade 1991.
53 pregleda 0 komentar(a)
Al Šabab, Foto: Beta-AP
Al Šabab, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.02.2016. 10:47h

Predsjednik Somalije Hasan Šejk Mohamed izjavio je danas da je veliki broj mladih ranjiv i podložan regrutaciji terorističkih grupa kao što su Al Kaida i Al Šabab.

Mohamed je rekao da većina onih koji se bore na strani terorista "ne čine to iz ideoloških razloga, već zbog ekonomskih razloga, da prehrane svoje porodice".

Somalske vojne snage napravile su pomak u borbi protiv militanata ekstremističke grupe Al Šabab, ali je ključ za pobjedu obezbjeđivanje boljih mogućnosti za mlade, izjavio je Mohamed.

Na sastanku sa visokim vojnim zvaničnicima i diplomatama somalski predsjednik je naglasio da je 70 odsto stanovništva mlađe od 35 godina, kao i da su oni odrastali u haosu bezvlašća nakon pada vlade 1991. godine.

Somalija se suočava sa čestim napadima pripadnika Al Šababa, čak i nakon što su ih vladine snage protjerale iz prijestonice Mogadiša 2011. godine.

Bonus video: