Pentagon: Dogovor o Siriji neće uticati na operacije koalicije

Dogovor na marginama bezbjednosne konferencije o Siriji dei je kompromisa SAD, koje su željele hitan prekid vatre, i Rusije, koja je predložila da primirje stupi na snagu do 1. marta
0 komentar(a)
Pentagon, Foto: Shutterstock
Pentagon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2016. 21:17h

Operacije međunarodne koalicije protiv džihadista u Siriji ostaće nepromijenjene poslije dogovora svjetskih sila u Minhenu, saopštio je večeras Pentagon.

"Naše operacije će biti nastavljene i dogovor u Minhenu ništa neće promijeniti po tom pitanju", izjavio je portparol Pentagona Džef Dejvis.

Međunarodna koalicija, predvođena SAD, gađa položaje islamista iz Islamske države, lokalnog ogranka Al Kaide i ostalih grupa džihadista u Siriji, a dogovor u Minhenu o prekidu vatre se ne odnosi na njih, dodao je Dejvis.

Portparol Pentagona je isključio mogućnost povećane vojne saradnje između Rusa i Amerikanaca u Siriji.

"Nećemo sarađivati s Rusijom. Naš stav je nepromijenjen. Nastavićemo da djelujemo kao do sada", dodao je Dejvis.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je ranije danas u Minhenu da bi američke koalicione snage i ruska vojska trebalo da sarađuju na terenu u postizanju prekida vatre u Siriji kako bi on stupio na snagu za nedjelju dana.

"Da bi sve uspjelo neophodna je saradnja vojnika na terenu, bilo da je u pitanju humanitarna pomoć ili sve povezano s primjenom prekida vatre", rekao je Lavror, javila je ruska agencija Ria Novosti.Lavrov je rekao da je od početka ruske vazdušne intervencije u Siriji, 30. septembra 2015. godine, Rusija predlagala vojne kontake s međunarodnom koalicijom koju predvode SAD.

Diplomate svjetskih sila dogovorili su se na sastanku u Minhenu da dalje rade na privremenom "prekidu neprijateljstava" u Siriji, bez konkretnih rezultata kako da se obezbijedi dugoročni mir u toj zemlji.

Dogovor na marginama bezbjednosne konferencije o Siriji dei je kompromisa SAD, koje su željele hitan prekid vatre, i Rusije, koja je predložila da primirje stupi na snagu do 1. marta.

Bonus video: