Sastali se patrijarh Kiril i papa Franjo: "Sve po Božijoj volji, mi smo braća"

Portparol Patrijarha Kirila rekao je da će patrijarh nositi svoju uobičajenu dnevnu odoru tokom sastanka sa papom Franjom
79 pregleda 0 komentar(a)
Patrijarh Kiril, papa Franjo, Foto: Beta-AP
Patrijarh Kiril, papa Franjo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.02.2016. 20:30h

Ruski patrijarh Kiril i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo sastali su se večeras u Havani, što je njihov prvi susret.

"Sastajemo se u pravo vrijeme", rekao je patrijarh Kiril, prenose ruski mediji.

"Želim da naglasim da se sve dogodilo po Božijoj volji", rekao je on i dodao da nema prepreka za organizovanje novog susreta dvije strane, prenosi RIA Novosti.

Pozivajući se na izvor iz delegacije Vatikana, RIA Novosti prenosi da se papa Franjo srdačno pozdravivši sa ruskim patrijarhom rekao: "Mi smo braća".

Sastanak se održava u prostoriji na Međunarodnom aerodromu Hose Marti u kojoj su izložene zastave Vatikana i znamenje poglavara Ruske pravoslavne crkve.

Papa Franja i patrijarh Kiril su se zagrlili i poljubili tri puta. To je prvi susret jednog pape i nekog ruskog patrijarha.

Očekuje se da će sastanak, koji će biti iza zatvorenih vrata, trajati najmanje dva sata.

Ranije danas, pres sekretar ruskog patrijarha Aleksandar Volkov izjavio je novinarima da je deklaracija koju treba da potpišu dva poglavara već usaglašena, prenose RIA Novosti.

Sastanak na neutralnom terenu planiran je već decenijama, a posljednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava Ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću hrišćana.

Ranije danas, patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izjavio je da "polaže velike nade u sastanak sa papom Franjom".

"Polažem velike nade u taj sastanak", rekao je patrijarh Kiril tokom sastanka sa kubanskim predsjednikom Raulom Kastrom u Palati revolucije u Havani, prenijela je agencija Tass.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril prenio je danas podršku Kastru.

Prema izvještajima ruskih novinskih agencija iz Havane patrijarh Kiril je rekao Kastru da je kubanski narod "dokazao svoje pravo da živi na način na koji smatra da treba da živi".

On je rekao da je "heroizam duhovni koncept koji se ne može naučiti iz knjiga, on dolazi iz čovjekovog duhovnog života", prenosi ruska Ria Novosti.

Rimokatolički poglavar će se sastati sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirilom na aerodromu u Havani.

Poslije sastanka na aerodromu u Havani sa patrijarhom moskovskim i cijele Rusije papa putuje u Meksiko, gdje će boraviti do 18. februara.

Portparol Patrijarha Kirila rekao je da će patrijarh nositi svoju uobičajenu dnevnu odoru tokom današnjeg sastanka sa papom Franjom.

Papa Franjo: Rusija i Kina su u srcu

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo izjavio je danas novinarima na putu za Meksiko da su mu Kina i Rusija u srcu.

Avion Alitalije, u kojem je papa, jutros je poletio sa rimskog aerodroma ka Havani, gdje će se rimokatolički poglavar sastati sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirilom.

Biće to istorijski, prvi susret njih dvojice.

Na pitanje novinara kada će posjetiti Rusiju, papa je pokazao ka srcu i rekao "Kina i Rusija su tu".

Poslije sastanka na aerodromu u Havani sa patrijarhom moskovskim i cijele Rusije papa putuje u Meksiko, gdje će boraviti do 18. februara.

Bonus video: