Prvi put poslije skoro hiljadu godina: Susret poglavara Vatikana i Ruske pravoslavne crkve

U nedavnom zajedničkom saopštenju, Vatikan i Ruska pravoslavna crkva su navele da će susret biti "važna faza u odnosima dvije crkve". Obje strane se nadaju da će to istovremeno biti "znak nade za sve ljude dobre volje"
96 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2016. 11:00h

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril krenuo je danas na Kubu gdje je za sjutra predviđen istorijski sastanak s poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom, javila je agencija Frans pres.

To će biti prvi sastanak poglavara dveju najvećih hrišćanskih crkava poslije skoro hiljadugodišnje podjele hrišćanstva na istočnu i zapadnu crkvu.

Ruska televizija prikazala je snimke patrijarha Kirila koji ulazi u avion na aerodromu Vnukovo u Moskvi.

"To će biti dug i težak put koji zahteva fizičku i duhovnu snagu", rekao je Kiril koji će u Južnoj Americi boraviti 11 dana.

U nedavnom zajedničkom saopštenju, Vatikan i Ruska pravoslavna crkva su navele da će susret biti "važna faza u odnosima dvije crkve". Obje strane se nadaju da će to istovremeno biti "znak nade za sve ljude dobre volje".

Istovremeno su Vatikan i ruska crkva pozvali sve hrišćane da se "mole Bogu da blagoslovi susret koji bi mogao da ima dobre rezultate".

Predviđeno je i da poglavari dvije crkve potpišu zajedničku deklaraciju.

Poslije sastanka u Havani, papa kreće u posjetu Meksiku, gdje će boraviti do 18. februara.

Patrijarh Irinej: Poželjan dijalog pape i patrijarha

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej pozdravio je najavljeni susret pape Franja i patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila ocjenivši da je takav dijalog "poželjan".

"Svaki kontakt i dijalog je poželjan, moglo bi se reći i očekivan...Bilo je normalno da se taj susret dogodi i dobro je što do njega dolazi", rekao je patrijarh Irinej u intervjuu za agenciju Beta.

Prema njegovim riječima, papa Franjo je odavno želio uspostavljanje kontakata sa pravoslavnima.

"U takvim okolnostima carigradski patrijarh je taj koji, u ime pravoslavnih, preduzima prve korake, ali s obzirom na ulogu i značaj susreta i na problem koji postoji između rimske i ruske pravoslavne crkve normalno je da dođe do susreta pape i patrijarha moskovskog, uz nadu da će se u budućnosti iznaći najoptimalnije rješenje", kazao je patrijarh Irinej.

Bonus video: