CIA: Ovo su tri najveće prijetnje svijetu u 2016. godini

Ssajber špijunaža je i dalje jedna od najvećih opasnosti za vlade širom svijeta, a jedan od direktora CIA, kaže da će i ID razviti slične sposobnosti. Ruski i kineski hakeri su ciljali informacione sisteme koje kontroliše američka vlada i industrija
23 komentar(a)
CIA, Foto: Shutterstock
CIA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2016. 07:05h

Direktor CIA Džejms Klaper predstavio je izvještaj ove organizacije u kojem se navodi koje su tri najveće prijetnje po svjetski mir i bezbjednost.

U ovom izvještaju upozorava se da je napad Islamske države na tlu SAD-a neizbježan, da Sjeverna Koreja ima sposobnost da proizvede do 100 nuklearnih bombi i i da ruski i kineski hakeri mogu ući u informacijske mreže, kao i da su to zapravo već i počeli raditi, prenosi Dnevni avaz.

Ako je suditi po podacima CIA, ovo su najveće prijetnje u svijetu tokom 2016. godine:

1. Islamska država

Klaper je Kongresu ID opisao kao 'nadmoćnu terorističku prijetnju', odlučnu militantnu grupu koja bi mogla da rukovodi i inspiriše napade na velik broj ciljeva širom svijeta.

Jedan od direktora CIA, general pukovnik Vinsent Stjuart, upozorio je kako će ID u 2016. vjerovatno sprovesti još napada u Evropi te da je vrlo vjerovatno kako će pokušati napade i na američkom tlu.

"Utvrđeno je da su u Islamskoj državi odlučni da prevladavaju 'logističke izazove' potrebne za takav napad", kazao je Stjuart i dodao kako će lideri ID biti pojačano uključeni u 'režiranje', a ne samo davati podsticaj 'usamljenim' napadačima.

Klaper je utvrdio kako su nasilni ekstremisti aktivni u 40 zemalja i da danas imaju više sigurnih utočišta nego ikad u istoriji. ID i njegovih 8 ogranaka, kako su naveli, infiltrirali su se širom svijeta ponajviše zahvaljujući izbjegličkom egzodusu, ubacujući svoje operativce među migrante.

Kao da sve to već nije bilo dovoljno loše, Al-Kaida i njene ispostave će ove godine takođe ojačati, posebno jemenski ogranak na Arapskom poluostrvu te sirijski Džabhat al-Nusra.

2. Sajber špijunaža

Svijet je već bio svjedok brojnim primjerima kakvu su štetu u stanju da učine hakeri, bilo da su u pitanju povjerljive vojne ili državne tajne ili pak rušenja produkcijske kompanije u Holivudu.

Klaper je rekao kako je sajber špijunaža i dalje jedna od najvećih opasnosti za vlade širom svijeta i upozorio da će i ID razviti slične sposobnosti. Ruski i kineski hakeri su ciljali informacione sisteme koje kontroliše američka vlada i industrija. Ugrožene su vojne mreže, lanci nabave i važne informacijske strukture, a mnogi su već bili predmet hakerskih napada.

Klaper je rekao kako Peking selektivno koristi hakerske napade protiv ciljeva za koje vjeruje da su pretnja po stabilnost Kine i legitimitet njenog režima, da je Pjongjang 'vjerovatno i dalje sposoban pokrenuti ometajuće i destruktivne sajber napade kako bi podržao svoje političke ciljeve, kao i da Moskva 'zauzima sve istaknutiji sajber stav' i spremnost za ciljanje kritičnih infrastruktura i obavljanje špijunskih operacija.

"Mogli bismo se naći u novom Hladnom ratu", kazao je Klaper.

3. Nuklearna Sjeverna Koreja

Ovih dana Sjeverna Koreja je ponovo pokrenula plutonijski reaktor u Jongbjonu na granici s Kinom, postrojenje u kome nije zapažena aktivnost još od njegovog zatvaranja 2007. godine.

Stručnjaci za nuklearno oružje vjeruju kako Pjongjang ima sposobnost da do 2020. godine ima između 20 i 100 nuklearnih bombi. Klaper je Senat upoznao sa tim kako reaktor sada radi dovoljno dugo da nadoknadi plutonijum.

"U pitanju su sedmice ili mjeseci", kazao je.

Sjeverna Koreja lansirala je u nedjelju raketu dugog dometa koja na sebi nosi satelit za posmatranje Zemlje. Lansiranje je uslijedilo vrlo brzo nakon što su 6. januara navodno sproveli uspješno testiranje hidrogenske bombe.

Blic.rs

Bonus video: