Obama traži duplo veći budžet za čistu energiju do 2020.

Na prošlogodišnjoj klimatskoj konferenciji UN u Parizu oko 20 zemalja, uključujući SAD, Kinu, Indiju i Brazil, obećalo je da će tokom narednih pet godina udvostručiti svoje budžete za ovakvu vrstu istraživanja
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2016. 13:52h

Predsjednik SAD Barak Obama najavio je danas da će od Kongresa tražiti da udvostruči budžet za istraživanje i razvoj čiste energije u periodu do 2020. godine. Obama planira da nacrt budžeta predstavi u utorak.

"Umjesto da subvencionišemo prošlost, treba da investiramo u budućnosti", izjavio je Obama u redovnom radio i internet obraćanju.

Agencija Asošiejted pres ocjenjuje da je malo vjerovatno da će takav zahtjev biti odobren, pošto republikanci, koji imaju većinu u Kongresu, ne priznaju tvrdnje o opasnostima od klimatskih promjena i ne smatraju da to pitanje zahtjeva hitno reagovanje.

Troškovi na federalnom nivou za potrebe istraživanja i razvoja čiste energije bi, prema Obaminom predlogu, bili povećani sa 6,4 milijarde dolara ove godine na 12,8 milijardi do 2020, a godišnje bi se povećavali za oko 15 odsto.

Ako bude odobren, budžet će stupiti na snagu 1. oktobra i obezbijediće 7,7 milijardi dolara za oblast čiste energije za 2017. godinu.

Na prošlogodišnjoj klimatskoj konferenciji UN u Parizu oko 20 zemalja, uključujući SAD, Kinu, Indiju i Brazil, obećalo je da će tokom narednih pet godina udvostručiti svoje budžete za ovakvu vrstu istraživanja.

Bonus video: