Iran i Francuska - početak novih odnosa i sporazumi od više milijardi eura

Dvije strane pokušale su da približe stavove posebno oko sirijskog pitanja, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova. Iran podržva sirijskog predsjednika Bašara al Asada, dok Pariz želi da on ode
1 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2016. 20:00h

Iran i Francuska proglasili su danas otvaranje novog poglavlja u odnosima dvije zemlje i postigli više ekonomskih sporazuma vrijednih više milijardi eura, prilikom zvanične posjete iranskog predsjednika Hasana Rohanija Parizu.

Postignut je okvirni sporazum o iranskoj kupovini 118 aviona od evropskog proizvođača Erbas (Airbus) vrijedan 25 milijardi dolara.

Naftni gigant Petrol potpisao je ugovor o kupovini od Teherana između 150.000 i 200.000 barela nafte dnevno. Iran ima rezerve naftom četvrte po veličini u svijetu.

Francuski proizvođač automobila PSA Pežo Sitroen je ozvaničio povratak u Iran preko zajedničke kompanije Iran Hodro preko koje se planira ulaganje od 400 miliona eura tokom pet godina. PSA se nada da proizvodi 200.000 vozila godišnje u Iranu.

"Novo poglavlje naših odnosa otvara se danas", rekao je francuski predsjednik Fransoa Oland na zajedničkoj konererenciji za štampu sa svojim iranskim gostom.

Rohani je tokom prepodneva rekao da treba zaboraviti ljutnju i pozvao na "nove odnose". On je naveo da treba iskoristiti pozitivnu atmosferu nastalu ukidanjem sankcija protiv njegove zemlje da bi se dao novi podstrek bilateralnim odnosima.

Tokom posjete se razgovaralo i o ljudskim pravima u Iranu, a u isto vrijeme u Parizu su održane demonstracije zbog iranskog kršenja ljudskih prava. Oland je rekao da je prenio svom iranskom kolegi da je Francuska privržena ljudskim pravima.

Dvije strane pokušale su da približe stavove posebno oko sirijskog pitanja, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova. Iran podržva sirijskog predsjednika Bašara al Asada, dok Pariz želi da on ode.

"Važno je da se sprovedu humanitarne mjere i da se pregovorima dodje do političke tranzicija. Ona je moguća", rekao je Oland i izrazio žaljenje još nije jasno da li će početi mirovni pregovori Siriji predviđeni u Ženevi, pod pokroviteljstvom UN.

Iranski predsjednik je rekao da Francuska i Iran zajedno treba da se bore protiv "fanatizma, terorizma i ekstremizma" kao i da je potrebno da razmjenjuju obavještajne podatke s tim u vezi.

Pariz, koji je blizak Saudijskoj Arabiji, je takođe razgovarao sa iranskim predsjednikom o krizi u iransko-saudijskim odnosima. Dvije strane su prekinule diplomatske odnose početkom januara kada je Rijad pogubio jednog šitskog sveštenika, na šta se reagovalo u Teheranu pljačkanjem saudijske ambasade.

Francuski zvaničnici Rohaniju su u Parizu priredili doček sa vojnim počastima.

Od islamske revolucije 1979. odnosi Teherana i Pariza prošli su kroz brojne krize do smirivanja kada je u julu postignut međunarodni sporazum o redukciji iranskog nuklearnog programa, za šta je Iran zauzvrat dobio ukidanje sankcija. Poslije ukidanja sankcija Iran i njegovih 79 miliona stanovnika otvaraju se za zapadne industrijalce.

Bonus video: