Vijetnam: Lideru Komunističke partije drugi mandat

Generalni sekretar partije, premijer, predsjednik i predsjednik parlamenta četiri su ključna člana kolektivnog vođstva koje predstavlja Politbiro i Centralni komitet od 180 članova
0 komentar(a)
Nujen Fu Čong, Foto: Reuters
Nujen Fu Čong, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2016. 10:04h

Lider Komunističke partije Vijetnama Nujen Fu Čong ponovo je danas izabran za generalnog sekretara, čime će dodatno učvrstiti svoju moć u zemlji.

Partijski kongres je izabrao članove Politbiroa, a zatim je odmah izabrao i prokineskog Čonga (71) za generalnog sekretara, koji praktično upravlja zemljom.

Za člana Politbiroa izabran je i zamjenik premijera Nujen Suan Fuk, za koga se očekuje da će postati novi premijer umesto Nujen Tan Dunga, koji je tokom prethodnih 10 godina sprovodio ekonomske reforme i koji je zauzimao čvrst stav u odnosima s Kinom.

Treći najvažniji izabrani član Politbiroa je ministar javne bezbjednosti Čan Dai Kuang, koji će biti novi predsjednik Vijetnama, prema navodima zvaničnika koji nijesu željeli da budu imenovani.

Generalni sekretar partije, premijer, predsjednik i predsjednik parlamenta četiri su ključna člana kolektivnog vođstva koje predstavlja Politbiro i Centralni komitet od 180 članova.

Izbori neće donijeti veće promjene u Vijetnamu, pošto se očekuje da Čong nastavi ekonomske reforme i da neće biti potpuno podređen Pekingu da ne bi rizikovao veliko nezadovoljstvo stanovništva.

Vijetnam ima 93 miliona stanovnika, ali oni nemaju direktnu ulogu u izboru lidera partije koja ima 4,5 miliona članova.

Bonus video: