Poljska će staviti veto na svaki trajni mehanizam relokacije izbjeglica

Blaščak kao nepotreban je odbio pokušaj provladine opozicije, pokreta Kukiz 15 da natjera vlasti da raspišu referendum na kome bi sami Poljaci odlučili bez obzira na preuzete obaveze u Uniji da li hoće izbjeglice ili ne pod kojim uslovima u kakve
1 komentar(a)
Varšava, Foto: Mariusz Cieszewski / Polska.pl
Varšava, Foto: Mariusz Cieszewski / Polska.pl
Ažurirano: 26.01.2016. 10:19h

Poljski ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Blaščak najavio je danas da će Poljska staviti veto na bilo kakav trajni obavezujući mehanizam relokacije izbjeglica i upozorio da ako Evropska unija želi da sačuva šengenski prostor u ovom obliku mora da izmijeni svoju politiku azila i uvede prinudne deportacije.

"Takav sistem (trajnih obavezujućih kvota relokacije) samo je faktor koji privlači naredne talase migracije sa Bliskog istoka i Sjeverne Afrike u Evropu. Protiv takvog rješenja glasaće zemlje Višegradske grupe a slično na to gledaju i ministri unutrašnjih poslova Letonije, Litvanije, Estonije i Španije kazao je Blaščak poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Blaščak je upozorio da Evropa mora da promijeni svoju politiku azila i da kao u Austriji izbjeglice znaju da mogu da budu prinudno deportovane.

"Tada imigranti neće kretati na taj put koji može da se završi tragično", rekao je Blaščak.

Poljski ministar rekao je da ne postoji bilo kakva potreba da Poljska vraća kontrole na granice sa Njemačkom.

"Vraćanje kontrola na poljsko-njemačku granicu nije realno zato što nema nikakve opasnosti", rekao je Blaščak.

Poljska će vratiti početkom ljeta kontrole na sve svoje granice tokom jula ali ne zbog izbjeglica već privremeno i standardno, kao što to čine druge zemlje, zbog samita NATO u Varšavi i Svjetskih dana katoličke omladine u Krakovu.

Marijuš Blaščak kao nepotreban je odbio pokušaj provladine opozicije, pokreta Kukiz 15 da natjera vlasti da raspišu referendum na kome bi sami Poljaci odlučili bez obzira na preuzete obaveze u Uniji da li hoće izbjeglice ili ne pod kojim uslovima u kakve.

Za svega nekoliko dana Kukiz 15 poznatog poljskog rokera Pavela Kukiza, sada poslanika i lidera stranke koja uglavnom podržava poteze vlade, prikupio je preko 80.000 od pola miliona potpisa Poljaka neophodnih za raspisivanje referenduma.

"Mi sa tim problemom možemo da izađemo na kraj i bez referenduma", kazao je Blaščak.

Poljska euroskeptična konzervativna vlada premijerke Beate Šidlo ponovila je više puta da će poštovati obavezu koju je prošle jeseni preuzela prethodna liberalna vlada da Poljska primi u okviru kvota oko 7.000 izbjeglica ali je naglasila da će Poljska sama odlučivati koga će primiti i uglavom želi da to budu žene, djeca, stari ljudi, ako je moguće izbjeći mlade muškarce i primiti prije svega hrišćane.

Tokom ove godine Poljska namjerava da primi svega 400 izbjeglica od planiranih 7.000.

Bonus video: