Duel Klinton i Sanders nedjelju dana prije prvih stranačkih izbora

Iskustvo i višegodišnji "staž" državnog sekretara sinoć su bili glavni argument Hilari Klinton koja je poručila Amerikancima da im je potreban neko ko je "dokazao da umije da se bori"
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2016. 08:59h

Kandidati za demokratsku predsjedničku nominaciju Hilari Klinton i Berni Sanders imali su TV duel nedjelju dana prije prvih stranačkih izbora u saveznoj državi Ajova.

U emisiji CNN-a na Univerzitetu Drejk u De Mojnu, glasači su sinoć postavljali naizmjenično pitanja kandidatima.

Hilari Klinton ima 48 odsto podrške u Ajovi, a senator iz Vermonta, ljevičar Berni Sanders 42 odsto, rezultati su ankete koju je juče objavio Foks njuz.

"Kampanja je teška, to je normalno", rekla je Klintonova, koja je na predizborima u Ajovi prvi put izgubila od sadašnjeg predsjednika Baraka Obame 2008. godine.

Iskustvo i višegodišnji "staž" državnog sekretara sinoć su bili glavni argument Hilari Klinton koja je poručila Amerikancima da im je potreban neko ko je "dokazao da umije da se bori".

Berni Sanders je međutim podsjetio da je on kao senator glasao protiv rata u Iraku, a da je Hilari Klinton, takođe senatorka 2002. godine, podržala tadašnjeg predsjednika Džordža Buša mlađeg da upotrijebi silu protiv Iraka Sadama Huseina.

"Glasanje o Iraku bilo je najvažnije glasanje u spoljnoj politici koje smo imali u modernoj istoriji. Ja sam glasao protiv", podsjetio je Sanders.

U emisiji je učestvovao i treći kandidat za predsjedničku nominaciju demokrata, bivši guverner Merilenda Martin O'Mali. On prema anketi Foksa ima tri odsto podrške u Ajovi.

Bonus video: