Junker: Podrška predlogu za pomoć Makedoniji u kontroli granice sa Grčkom

Evropsko zakonodavstvo ne omogućuje postavljanje osoblja u okviru operacije evropske agencije za spoljne granice Fronteks na teritoriji treće države, rekao je Junker i dodao da su u okviru predloga za uspostavljanje granične i obalske straže predložene promjene koje bi to omogućile
0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2016. 15:45h

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozdravio je danas predlog slovenačkog premijera Mira Cerara da sve članice Evropske unije (EU) pomognu Makedoniji u kontroli granice s Grčkom slanjem svoje policije i opreme.

Junker je naglasio da je iskustvo Slovenije u tome posebno korisno.

Evropsko zakonodavstvo ne omogućuje postavljanje osoblja u okviru operacije evropske agencije za spoljne granice Fronteks na teritoriji treće države, rekao je Junker i dodao da su u okviru predloga za uspostavljanje granične i obalske straže predložene promjene koje bi to omogućile.

Uz poštovanje tih ograničenja, Evropska komisija priprema alternativne mogućnosti podrške Makedoniji u okviru Fronteksa za jačanje upravljanja granicom i kapaciteta za razmatranje molbi za azil, izjavio je Junker.

Evropski zvaničnik je u pismu reagovao i na poziv slovenačkog premijera za definisanje zajedničkih kriterijuma za ulazak izbjeglica u EU i podsjetio na dogovor sa mini samita EU i Zapadnog Balkana da članica može odbaciti ulazak građana treće države ukoliko on ne želi da zamoli za međunarodnu zaštitu.

Članice bi, prema Junkeru, praktično morale na spoljnoj granici odbiti ulazak državljanima trećih država, koji ne ispunjavaju uslove za ulazak i koji nisu zatražili azil, iako su imali mogućnost za to. Isto važi za Makedoniju i druge države koje nisu članice EU na balkanskom putu.

Junker je rekao da je potrebno da države na zapanobalkanskom migracijskom putu da ne podstiču tok izbjeglica ili migranata na granicu druge države u regionu i istakao da puštanje izbjeglica kroz državu bez obavještavanja o tome susjedne države nije prihvatljivo.

Bonus video: