EK: Grčka neće biti isključena iz Šengena, pritisak dok ne ispune dužnosti

"Vidjećemo kakvi će rezultati biti idućih nedjelja, želimo da očuvamo Šengen, hoćemo zajednička evropska rješenja, ali je vremenska stiska velika", upozorio je njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas De Mezijer
0 komentar(a)
Grčka, izbjeglice, Foto: Reuters
Grčka, izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2016. 14:25h

Evropska komisija saopštila je danas da nema planova za "isključenje Grčke iz Šengena" zbog i dalje mahom neometane navale imigranata u Evropsku uniju.

U Makedoniju je, ipak, upućen tim stručnjaka koji s vlastima u Skoplju treba da utvrde kako EU u ljudstvu i opremi treba da pomogne da se, s grčke i makedonske strane granice, zavede snažnija provjera prolaska izbjeglica i migranata.

Zvaničnici Evropske komisije su naveli da će u tom cilju u Makedoniju, ali i u Srbiju biti upućeni stručnjaci Evropske komisije i agencije za nadzor spoljnih granica Fronteks, o čijem bitnom jačanju u ljudstvu i znatno većim ovlašćenjima u Amsterdamu raspravljaju ministri unutrašnjih poslova EU.

Izvori u Briselu su rekli da su danas u Amsterdamu o tome razgovarali ministri i visoki zvaničnici Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, kao i Makedonije i Srbije.

Portparolka Komisije Nataša Berto je potvrdila da je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker odgovorio na pismo slovenačkog premijera Mira Cerara koji je predočio hitnu nužnost da se praktično zatvori makedonska granica s Grčkom sve dok grčka, spoljna granica Unije s Turskom ne bude potpuno zaštićena.

Berto nije iznijela sadržinu Junkerovog odgovora Ceraru, ali je podvukla da "nema planova za izolaciju, isključivanje Grčke iz šengenske zone" i time odgovorila na opasku novinara da mediji u EU i danas prenose navode evropskih zvaničnika da ima zahtjeva da se makedonska granica s Grčkom ojača tako da više iz te šengenske zemlje imigranti ne mogu neometano ići preko Zapadnog Balkana u EU.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer danas je na zasijedanju u Amsterdamu stavio do znanja da će "pritisak na Grčku biti vršen sve dok ona ne bude ispunila svoje dužnosti".

"Vidjećemo kakvi će rezultati biti idućih nedjelja, želimo da očuvamo Šengen, hoćemo zajednička evropska rješenja, ali je vremenska stiska velika", upozorio je De Mezijer.

On je uoči ministarskog zasijedanja predočio da Njemačka može zatražiti produžetak već do maja zavedene kontrole na svojim unutrašnjim granicama na rok od dvije godine, što dopuštaju odredbe Šengena ako se ispostavi da postoje "velike trajne manjkavosti" kad je riječ o bezbjednosti jedne ili više zemalja šengenskog prostora.

To isto namjeravaju da učine i Austrija, Danska, Belgija i Švedska, a austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner je rekla njemačkom listu Velt am Zontag da "ako vlada u Atini konačno na učini mnogo više da zaštiti spoljne granice, onda moramo raspravljati o suspendovanju Grčke iz šengenskog prostora".

"Napravljen je pravi mit da grčko-turska granica ne može biti stavljena pod puni nadzor", dodala je austrijska ministarka, primijetivši da je grčka mornarica jedna od najmoćnijih u Evropi i da, uz civilni nadzor, može biti iskorišćena za provjeru i popis migranata.

Agencija EU Fronteks je saopštila da "uprkos zimi, na hiljade imigranata i dalje stižu u Grčku i Italiju", upozorivši da je prošle godine zabilježeno 1,8 miliona ilegalnih prelazaka preko granica Unije.

Preko Grčke je u Evropu prošlo 880.000 imigranata, a "Zapadni Balkan je i dalje direktno nezapamćeno ugrožen brojem migranata koji najpre ulaze u Grčku i potom tuda nastavljaju ka sjeveru", navodi Fronteks.

Bonus video: