Orban: Austrija uvela ograničenje za prihvat izbjeglica, to je pobjeda razuma

Austrija, koja je odredište mnogih migranata i izbjeglica, u srijedu je saopštila da će ograničiti broj primljenih tražilaca azila na 37.500 u 2016. godini, što je za više nego upola manje u poređenju sa 90.000 zahtjeva za azil koliko ih je primila prošle godine, navodi AFP
0 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2016. 11:27h

Odluka Austrije da uvede ograničenje za prihvat izbjeglice je pobjeda razuma, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastijan Kurc kazao je danas da odluka Beča da postavi gornju granicu na broj tražilaca azila koje će primiti predstavlja "poziv na buđenje" kako bi se Evropa podstakla da pronađe zajedničko rješenje za migrantsku krizu.

"Dogmatsko razmišljanje kapituliralo je pred realnošću i zdravim razumom", rekao je Orban u redovnom intervjuu za radio stanicu "Košut".

Orban je kazao da Evropa ne može da primi veliki broj izbjeglica bez ograničenja ili provjera.

Sigurno je da, kakve god planove migranti imali u vezi novih ruta do Evrope, to neće ići kroz Mađarsku, istakao je Orban.

Prema njegovim riječima, već su počele pripreme za podizanje ograde na dijelu mađarsko-rumunske granice, prenijela je mađarska agencija MTI.

Orban je ponovo zauzeo stav protiv, kako je to nazvao, "briselizacije", navodeći da državama nije data opcija da same pronađu rješenje za probleme.

Umjesto toga, naveo je Orban, pominju se zajednička evropska rješenja, ali ništa nije urađeno kako treba.

Austrija je prije dva dana donijela odluku da ogranični prihvat izbjeglica u naredne četiri godine na ukupno 127.500.

Prema dogovoru, ograničenje za prihvat izbjeglica u ovoj godini iznosi 37.500, naredne 35.000, a 2018. je 30.000, te do 30.juna 2019. godine samo još 25.000 izbeglica.

Ukupno 127.500, koliko je planirano da primi do kraja juna 2019. odgovara 1,5 odsto stanovništvu Austrije.

Tokom prošle godine u Austriji je podneto 90.000 molbi za dobijanje azila, a za ovu godinu je prema prognozama taj broj bi mogao da poraste i do 120.000.

"Naša nacionalna akcija je prije svega poziv na buđenje za Brisel... Vjerujem da dugoročno postoji evropsko rješenje. Ali dok se ono ne nađe, moramo se sami zaštititi", rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastijan Kurc njemačkom listu "Bild".

Austrija, koja je odredište mnogih migranata i izbjeglica, u srijedu je saopštila da će ograničiti broj primljenih tražilaca azila na 37.500 u 2016. godini, što je za više nego upola manje u poređenju sa 90.000 zahtjeva za azil koliko ih je primila prošle godine, navodi AFP.

U odvojenom intervjuu njemačkom dnevniku "Frankfurter Algemajne Cajtung", Kurc je izrazio uvjerenje da će odluka Austrije da ogranični broj migranata imati pozitivan uticaj.

"Sada će na Evropu rasti pritisak da iznađe zajedničko rešenje", ocijenio je.

Kako je dodao, sve dok su zemlje kao što su Austrija i Njemačka voljne da drže otvorena vrata za izbjeglice, druge države članice EU neće biti podstaknute da se pokrenu i nešto urade.

"Mnoge zemlje su samo ugrožene kao tranzitne. Grčka, na primjer, nije u tako neugodnoj situaciji. Zato i nisam iznenađen što nismo uspješni u iznalaženju evropskog rješenja", rekao je šef austrijske diplomatije.

Tek kada to pitanje teško pogodi te zemlje, one će pokazati veće interesovanje za zajednički evropski sporazum, zaključio je Kurc.

Bonus video: