Ban Ki Mun pozvao kiparske vođe da iskoriste zamah pregovora

On je takođe pozvao međunarodne faktore, posebno Grčku, Tursku i Veliku Britaniju, da učine sve što je moguće da podrže kiparske vodje u ovim pregovorima
0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.01.2016. 18:52h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas vodje etnički podijeljenog Kipra da iskoriste pozitivan zamah u tekućim razgovorim o ponovnom ujedinjenju ostrva.

Ban je pohvalio predsjednika kiparskih Grka Nikosa Anastasiadesa i vodju kiparskih Turaka Mustafu Akindžija zbog toga što su ostvarili značajan napredak u osam mjeseci razgovora i što su pokazali da mogu da dođu do kompromisa oko škakljivih pitanja.

Generalni sekretar je priznao međutim danas poslije sastanka s oba lidera u Davosu da i dalje ostaje neriješeno "više osjetljivih i teških pitanja".

On je takođe pozvao međunarodne faktore, posebno Grčku, Tursku i Veliku Britaniju, da učine sve što je moguće da podrže kiparske vodje u ovim pregovorima.

Kipar je podijeljen 1974. godine poslije vojne intervencije Ankare, koja je na taj način spriječila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste.

Dvije strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povraćaju imovine Grcima u turskom dijelu, o sudbini nestalih, kao i o statusu Turaka koji su se u međuvremenu doselili na ostrvo.

Bonus video: