Makedonija djelimično otvorila granicu s Grčkom

Makedonija je juče zatvorila za izbjeglice granicu sa Grčkom, navodeći kao razlog probleme sa njihovim daljim prolazom duž balkanske rute
0 komentar(a)
Idomeni izbjeglice, Foto: Beta/AP
Idomeni izbjeglice, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.01.2016. 11:07h

Makedonija je danas djelimično otvorila granicu sa Grčkom na prelazu Idomeni, a prolaz je dozvojen samo izbjeglicama koje azil traže u Njemačkoj ili Austriji, prenosi ANA.

"Granični prelaz za migrante u blizini Đevđelije otvoren je rano jutros, ali samo migranti kod kojih se na registracionim papirima, dobijenim u Grčkoj, vidi da im je krajnja destinacija Njemačka ili Austrija, mogu da uđu", rekao je visoki policijski zvaničnik iz Skoplja za AFP.

Makedonija je juče zatvorila za izbjeglice granicu sa Grčkom, navodeći kao razlog probleme sa njihovim daljim prolazom duž balkanske rute.

Grčka policija je saopštila da je oko 650 tražilaca azila iz Sirije, Iraka i Avganistana ostalo zarobljeno na makedonskoj granici, odnosno u izbjegličkom kampu na granici, prenijela je agencija AP.

Makedonske vlasti navode kako se čini da je problem samo privremen, a započeo je u Sloveniji kad je došlo do poremećaja u željezničkom saobraćaju, koji izbjeglice koriste da bi stigle u Austriju.

Kao rezultat toga, Slovenija, Hrvatska i Srbija su prestale da propuštaju izbjeglice, podsjeća AP.

Srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je juče da migranti koji ne izraze zahtjev da azil traže na teritoriji Austrije i Njemačke, neće moći da prođu kroz teritoriju Srbije.

Bonus video: