Ubijen ozloglašeni Džihadi Džon

Među onima kojima je odrubljena glava u prikazanim video snimcima na Internetu su američki novinari Stiven Sotlof i Džejms Foli, kao i britanski humanitarci Hejns i Alan Hening
63 pregleda 31 komentar(a)
Džihadi Džon, Foto: Reuters
Džihadi Džon, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2016. 21:14h

Džihadi Džon, koji je kao pripadnik ekstremističke organizacije Islamska država učestvovao u odsjecanju glava taocima, je mrtav, potvrdili su mediji bliski ovoj terorističkoj organizaciji.

Džihadi Džon, britanski državljanin čije je pravo ime Mohamed Emvazi, rođen je u Kuvajtu i proveo je dio detinjstva u siromašnom području Taima i Džahri, prije nego što se preselio u Britaniju, dok je još bio dječak.

Emvazi je prije priključenja džihadistima bio uzoran student i diplomirao je na Fakultetu za kompjutersko programiranje na Univerzitetu Vestminister.

Britanska obavještajna služba je navela da ga je godinama imala na spisku potencijalo osumnjičenih za terorizam, ali da nije mogla da spriječi njegov odlazak u Siriju.

Obavještajcima je bio poznat od 2009. godine, kada je povezan sa terorizmom u Somaliji.

Među onima kojima je odrubljena glava u prikazanim video snimcima na Internetu su američki novinari Stiven Sotlof i Džejms Foli, kao i britanski humanitarci Hejns i Alan Hening.

Američka vojska je u novembru saopštila da je prilično sigurna Džihadi Džon ubijen u napadu bespilotnom letjelicom.

Bonus video: