Moguće odlaganje pregovora sirijske vlade i opozicije

UN insistira da zaraćene snage u Siriji, čiji konflikt traje već pet godina, sjednu za pregovarački sto 25. januara u pokušaju da iznađu rješenje za prekid građanskog rata, u kojem je dosad stradalo više od 250.000 ljudi, a raseljeno je više od polovine ukupnog broja stanovnika Sirije
0 komentar(a)
Sirija, vojska, Foto: Reuters
Sirija, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2016. 19:13h

Ujedinjene nacije su danas saopštile da neće uputiti pozive za mirovne pregovore sirijske vlade i opozicije, planirane za sljedeću nedjelju, sve dok se velike sile ne dogovore o tome koji predstavnici pobunjenika bi trebalo da prisustvuju razgovorima.

"UN će uputiti pozive kada zemlje koje predvode Međunarodnu grupu za Siriju (ISSG) postigne dogovor oko toga ko od predstavnika opozicije treba da bude pozvan", rekao je portparol UN Farhan Hak.

Istovremeno, neimenovane diplomate ističu da je sve izvjesnije da će pregovori biti odloženi, prenio je Rojters.

Ambasador Urugvaja u UN Elbio Roseli, predsjedavajući Savjeta bezbjednosti ovog mjeseca, rekao je da u SB danas nije bilo govora o novom datumu za održavanje pregovora.

Planirano je da pregovori budu održani 25. januara u Ženevi.

UN insistira da zaraćene snage u Siriji, čiji konflikt traje već pet godina, sjednu za pregovarački sto 25. januara u pokušaju da iznađu rješenje za prekid građanskog rata, u kojem je dosad stradalo više od 250.000 ljudi, a raseljeno je više od polovine ukupnog broja stanovnika Sirije.

Bonus video: