Šef UNHCR poziva na pravedniju raspodjelu tereta sirijskih izbjeglica

Grandi je rekao je da je u razgovorima u Jordanu pomenuta i sudbina 17.000 izbjeglica blokiranih u pustinjskoj oblasti na sirijsko-jordanskoj granici
0 komentar(a)
Filipo Grandi, Foto: Reuters
Filipo Grandi, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2016. 16:16h

Novi šef Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR) Filipo Grandi rekao je danas da svijet mora da nađe pravedniju formulu za raspodjelu tereta sirijske krize, uključujući i razmještanje desetina hiljada ratnih izbjeglica iz preopterećenih prihvatnih zemalja u regionu.

Grandi se obraćao danas novinarima u izbjegličkom kampu Zatari u sjevernom Jordanu, poslije sastanka sa kraljem Abdulahom Drugim u glavnom gradu Jordana, Amanu.

Više od četiri miliona Sirijaca pobjeglo je iz svoje zemlje, a većina njih živi u sve težim uslovima u susjednim zemljama kao što su Jordan i Liban, dok su stotine hiljada njih otišle u Evropu.

Agencija na čijem je čelu nada se da će sakupiti novac za izbjeglice na donatorskoj konferenciji u Londonu u februaru, poslije čega će uslijediti međunarodni skup u martu u Ženevi gdje će zemlje preuzeti obaveze da prime više izbjeglica.

Grandi je rekao je da je u razgovorima u Jordanu pomenuta i sudbina 17.000 izbjeglica blokiranih u pustinjskoj oblasti na sirijsko-jordanskoj granici.

Jordan dnevno prima oko 50 do 100 izbjeglica u zemlju, poslije obavljenih bezbjednosnih provjera. Aman navodi da sumnja da se među njima nalaze pristalice ekstremističke grupe Islamska država.

Grandi je rekao da je pozvao Jordan da ubrza prihvat izbjeglica. Agencija UN za izbjeglice navela je da ne želi da postavi novi kamp na granici.

Bonus video: