Neophodne nacionalne mjere ograničavanja talasa izbjeglica

Kurc je najavio da će 20. januara u Beču biti održan sastanak austrijske vlade i predsjednika devet pokrajina, na kojem se očekuju konkretne mjere
1 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2016. 14:59h

Države Evropske unije treba da preduzmu nacionalne mjere ograničavanja talasa izbjeglica, pošto nema zajedničkog evropskog rješenja, rekao je ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

On je uoči sastanka šefova diplomatije EU rekao da 2016. ne može proteći kao što je prošla godina, i da su zemlje poput Austrije prisiljene, jer nema evropskog rješenja, da preduzmu nacionalne mjere.

Kurc je najavio da će 20. januara u Beču biti održan sastanak austrijske vlade i predsjednika devet pokrajina, na kojem se očekuju konkretne mjere.

Istovremeno je kazao da je korisno i koordinisano djelovanje više zemalja, kao što to teži da dogovori Austrija sa Slovenijom i Njemačkom.

Obezbjeđivanje spoljnih granica EU u Grčkoj, prema njegovim riječima ne funkcioniše, a ne postoji ni spremnost Atine da dozvoli pomoć u tome.

"Države poput Austrije i Njemačke više ne mogu da podnesu teret izbjegličkog talasa, jer dolazi previše ljudi", kazao je Kurc, prenose agencije.

Kurc je podsjetio da je prošle godine 90 hiljada ljudi podnijelo molbu za dobijanje azila u Austriji.

On je kazao da je prisutna svijest da odgovor na izbjegličku krizu ne može biti politika dobrodošlice, pa je neophodno izbjeglice zaustavljati na spoljnim granicama EU.

Evropa bez granica, kako ističe, moguća je samo sa bezbjednim spoljnim granicama, a ako one ne postoje ne treba čuditi da se stvaraju granice unutar EU.

On je kazao da izbjeglički talas predstavlja i veliki izazov po budžet Njemačke i Austrije.

„Moja želja je da se pronađe zajedničko evropsko rješenje, ali trenutno se ne ide u tom pravcu i zato sve više država preduzima nacionalne mjere, a tako će i Austrija morati da preduzme više sopstvenih mjera“, poručio je Kurc.

Austrijski kancelar Verner Fajman najavio je pooštravanje kontrola izbjeglica na granicama Austrije i vraćanje onih koje ne dolaze sa ratom zahvaćenih područja.

Bonus video: