POSLIJE POGUBLJENJA 47 OSOBA

Lider Al Kaide poziva na napade na Saudijsku Arabiju i Zapad

Zavahiri je ocijenio da je ubistvo Nimra "jedna od manifestacija saudijsko-iranskog nadmetanja za vlast u regionu, ali pod zaštitom Amerike i uz povinovanje njenim interesima"
0 komentar(a)
Ajman al-Zavahiri, Foto: Beta/AP
Ajman al-Zavahiri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.01.2016. 09:51h

Lider Al Kaide Ajman al-Zavahiri pozvao je danas na osvetničke napade u Saudijskoj Arabiji i na Zapadu nakon što je Rijad pogubio oko 40 džihadista.

Zavahiri je, u poruci objavljenoj na internetu, pozvao pristalice da napadaju "krstaško-cionističku koaliciju kad god je to moguće", a Saudijce je pozvao da zbace vladajuću porodicu u toj kraljevini, prenosi AFP.

"Zar nije došao trenutak da se otarasite tog trulog režima... koji vas nikada neće braniti", zapitao je on.

Saudijska Arabija je 2. januara pogubila 47 osoba, većinom džihadista osuđenih za umiješanost u napade Al Kaide u kojima su ubijeni Saudijci i stranci u toj kraljevini 2003. i 2004. godine, podsjeća francuska agencija.

Među pogubljenima je i istaknuti šiitski sveštenik Nimr al-Nimr, što je izazvalo proteste Irana i diplomatsku krizu u kojoj je Rijad presekao veze sa Teheranom.

Zavahiri je ocijenio da je ubistvo Nimra "jedna od manifestacija saudijsko-iranskog nadmetanja za vlast u regionu, ali pod zaštitom Amerike i uz povinovanje njenim interesima".

Preporučujemo za Vas