Njemačka: 4 osobe optužene za planiranje napada na azilante

"Postojao je plan da se izvede bombaški napad u naseljenom izbjegličkom centru u blizini grada Borna. Grad na sjeveroapadu Lajpziga bio je leglo antimigratskog raspoloženja u Njemačkoj", navode tužioci
0 komentar(a)
granična kontrola Njemačka, Foto: Reuters
granična kontrola Njemačka, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2016. 16:43h

Njemački tužioci pokrenuli su istragu protiv trojice muškaraca i jedne žene zbog formiranja radikalne desničarske grupe i planiranja bombaškog napada u naseljenom izbjegličkom kampu, saopštili su danas njemački zvaničnici.

Tužioci navode da su optuženi, prije dvije godine, osnovali krajnje desičarsku grupu pod nazivom "Stara škola", kao i da su koristili društvene mreže za regrutaciju novih članova i promociju desničarskih ideja.

Članovi desničarske grupe, sredinom novembra 2014. godine, počeli su da planiraju pravljenje eksploziva i napade na islamske ekstremiste i tražioce azila u Njemačkoj.

Oni se terete za organizovanje terorističke organizacije i planiranje napada u Njemačkoj. Optuženi su planirali da bombu naprave koristeći pirotehnička sredstva i eksere.

"Postojao je plan da se izvede bombaški napad u naseljenom izbjegličkom centru u blizini grada Borna. Grad na sjeveroapadu Lajpziga bio je leglo antimigratskog raspoloženja u Njemačkoj", navode tužioci.

Bonus video: