"Islamska država vodi djecu da gledaju pogubljenja, neudate žene drži u kući"

"Obavještajni podaci pokazuju da su uslovi života zaista strašni. Od trenutka kada novi regruti stigli u štab Islamske države, poput uporišta u Raki na sjeveru Iraka, muškarci i žene bivaju razdvojeni", stoji u izvještaju
4 komentar(a)
Islamska država, Mosul, Foto: Reuters
Islamska država, Mosul, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2016. 16:24h

Holandske tajne službe strahuju da možda čak 70 holandske djece raste među džihadistima takozvane Islamske države (ID) i upozoravaju u najnovijem izvještaju na surov život u tom totalitarnom režimu.

Obavještajne i bezbjednosna služba Holandskog ministarstva unutrašnjih poslova (AIVD), objavila je u utorak izvještaj pod nazivom "Život u Islamskoj državi, razotkrivanje mita" u pokušaju da predstavi porodicama, policiji i humanitarnim radnicima teškoće i opasnosti sa kojima su suočeni oni koji putuju u Irak i Siriju.

Izvještaj daje sliku surovog života u režimu kome je "nasilje inherentno", gdje se novi regruti danima ispituju kako bi se utvrdilo da nijesu špijuni, a djeca svakodnevno vode da gledaju pogubljenja onih koje su strogi šerijatski sudovi osudili na smrt, prenosi AFP.

Hiljade stranih boraca iz Zapadne Evrope i zemalja Zaliva prišle su redovima ID u protekle dvije godine, želeći da podrže stvaranje islamskog kalifata u Iraku, Siriji i dalje, što je proklamovani cilj Islamske države.

Među njima ima oko 200 državljana Holandije, uključujući i žene. Od 70 dece koja, kako se strahuje, sada žive među džihadistima, jedna trećina je rođena bilo u Iraku bilo u Siriji, dok su ostale tamo odveli njihovi roditelji, navodi se u izvještaju.

Propaganda koju širi Islamska država "prikazuje idilični život u kalifatu koji jednostavno ne odgovara stvarnosti," upozorile su holandske službe u saopštenju.

"Obavještajni podaci pokazuju da su uslovi života zaista strašni. Od trenutka kada novi regruti stigli u štab Islamske države, poput uporišta u Raki na sjeveru Iraka, muškarci i žene bivaju razdvojeni", stoji u izvještaju.

Žene koje od devete godine moraju da nose zar preko lica, imaju jednu jedinu funkciju u ID, a to je "da imaju koliko god mogu djece i što brže moguće," navedeno je u izvještaju.

Neudate žene se drže u kući i dozvoljeno im je da izlaze jednom nedjeljno dok ih ne udaju.

Djeca idu u školu kada napune šest godina i tamo uče engleski i arapski, ali imaju i časove iz "doktrine ID i tačne interpretarcije i primjene džihada".

"Za djecu u područjima pod kontrolom ID život je pun smrti i razaranja", navodi se u izvještaju, koji će, kako se nadaju obavještajci odvratiti ljude od odlaska u redove ID.

Bonus video: