U Izrael stigla peta podmornica naručena u Njemačkoj

Podmornica, visoko sofisticirana, predstavljena je kao najskuplje oružje u izraelskoj vojsci. Posjeduje poseban pogon koji joj omogućava brži povratak na površinu
4 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, podmornica, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, podmornica, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2016. 18:33h

U Izrael je danas stigla peta podmornica naručena u Njemačkoj zbog čega je priređena svečanost kojoj je prisustvovao izraleski premijer Benjamin Netanjahu, javile su svjetske agencije.

Podmornica, nazvana "Rahav" po biblijskom morskom čudovištu, stigla je danas u luku Haifa, na sjeveru Izraela poslije 26 dana putovanja.

Podmornica, visoko sofisticirana, predstavljena je kao najskuplje oružje u izraelskoj vojsci. Posjeduje poseban pogon koji joj omogućava brži povratak na površinu.

Netanjahu je rekao da je podmornica dio oružja "odvraćanja" potencijalnih neprijatelja.

"Naše podmornice će djelovati kao meta odvraćanja neprijatelja koji želi da nas uništi. Oni (neprijatelji) treba da znaju da je Izrael u stanju da udari svom silom ako neko želi da je napadne", rekao je Netanjahu.

Prema stranim vojnim izvorima, te podmornice bi mogle da budu opremljene nuklearnim krstarećim raketama. Iako Izrael nikada nije zvanično priznao da posjeduje nuklearno oružje, mnogi vojni stručnjaci su naveli da ta zemlja ima oko 115 bojevih nuklearnih glava.

Izrael je naručio i šestu podmornicu od Njemačke koja treba da bude isporučena za dvije do tri godine.

Bonus video: