RUTA DUGA PET KILOMETARA

Otvoren autoput sa zidom koji dijeli izraelski i palestinski saobraćaj

1069 pregleda 1 komentar(a)
Put danas otvoren, Foto: Beta/AP
Put danas otvoren, Foto: Beta/AP

Izrael je danas otvorio autoput na Zapadnoj obali sa zidom na sredini, prvi te vrste, kako bi se odvojio izraelski od palestinskog saobraćaja, što je naišlo na osude palestinskih zvaničnika.

Izraelsko Ministarstvo saobraćaja reklo je da put, uključujući bezbjednosne mjere, pruža "rješenje za svo stanovništvo, izraelsko i palestinsko".

Danas inaugurisana pet kilometara duga Ruta 4370 podijeljena je betonskim zidom na kome je žičana ograda.

Dvije trake puta povezuju jevrejsko naselje Geva Binjamin sa sjevernim dijelom Jeruslima, kvartom Francusko brdo, i namijenjene su izraelskim vozilima i Palestincima koji imaju dozvole za ulazak u Jerusalim, navode izraelski mediji.

Dvije druge trake se odvajaju i vode istočno i južno od Jerusalima bez pristupa samom gradu i namijenjene su vozilima Palestinaca koji nemaju dozvole za ulazak u Jerusalim.

Postoje i drugi podijeljeni putevi na Zapadnoj obali ali nijedan nema ovakvu barijeru visoku osam metara.

Otvaranje puta izazvalo je osude organizacija za ljudska prava, Palestinske uprave i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

"Ovo je izraelski primer aparthejda i rasističkog odvajanja koje je nekada postojalo u Južnoj Africi. Svaki Izraelac koji vjeruje u demokratiju trebalo bi da se stidi novog puta", rekao je član Izvršnog komiteta PLO Ahmed Maždalani.

Izraelski zvaničinci su rekli da je ruta namijenjena olakšanju zastoja o saobraćaju na kontrolnom punktu na ulazu u sjeverni Jerusalim i da jača vezu između područja jevrejskog naselja i tog grada.

Ministar javne bezbjednosti Izraela Gilad Erdan izjavio je da je put "primjer sposobnosti da se stvori podijeljeni život između dva naroda", a da se vodi računa o bezbjednosnim izazovima.

Zvaničnici Palestinske uprave i organizacije za ljudska prava su rekli da put ističe diskriminaciju protiv Palestinaca. Izgradnja puta je počela još 2005. godine, ali je godinama ostao nezavršen, navodi AP.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim i Zapadnu obalu u ratu 1967. godine. Palestinci namjeravaju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Oni i veći dio međunarodne zajednice smatraju jevrejska naselja nelegalnim i preprekom miru. Protivnici širenja jevrejskih naselja strahuju da će ako put bude završen Izrael nastaviti da gradi domove za jevrejske naseljenike istočno od Jerusalima u području poznatom pod nazivom E1.

Palestinci već dugo brinu da će se izgradnjom u tom području Zapadna obala podijeliti i da će buduća država biti nepovezana.

Preporučujemo za Vas