Kina oborila juan

Tržišta akcija su takođe značajne i neposredne žrtve pada vrednosti juana, posebno domaće, kineske akcije
64 pregleda 0 komentar(a)
Kineska berza, Kina, berza, Foto: Reuters
Kineska berza, Kina, berza, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.01.2016. 08:05h

Kina je ubrzala depresijaciju juana uzburkavši regionalne valute i berze, pošto investitori strahuju da bi potez azijskog diva mogao biti okidač za rivalske trgovinske partnere da devalviraju svoje valute.

Trgovanje na kineskim berzama je u četvrtak ponovo obustavljeno manje od pola sata nakon otvaranja, jer je novi mehanizam „automatskog osigurača“ ponovo aktiviran, drugi put ove sedmice, zbog pada vrijednosti akcija.

Narodna banka Kine (NBK) ponovo je iznenadila tržišta utvrđivanjem novog zvaničnog srednjeg kursa juana, koji se naziva i renminbi (RMB), na 6,5646 za USD, što je naniži nivo od marta 2011. godine, prenosi Capital.ba.

Novi srednji kurs je 0,5 odsto slabiji u odnosu na prethodni dan i ujedno je to najveći dnevni pad od prošlog avgusta, kada je kineska valuta devalvirala blizu dva odsto, izazivajući takođe potrese na tržištima širom svijeta.

Regionalne valute je odmah poslije poteza NKB-a zahvatio kolaps.

Australijski dolar, koji dileri na deviznim tržištima često koriste kao referencu likvidnosti za juan, pao je za polovinu američkog centa u trenu.

Novi srednji kurs nije samo oborio vrijednost juana prema dolaru već i prema drugim glavnim valutama, pa je tako kineska moneta oslabila 3,5 odsto u odnosu na jen i 0,8 odsto u odnosu na euro.

Tržišta akcija su takođe značajne i neposredne žrtve pada vrednosti juana, posebno domaće, kineske akcije.

Akcije na Šangajskoj berzi skliznule su 7,3 odsto aktivirajući mehanizam obustave trgovanja, kao što je to bio slučaj u ponedjeljak.

Japanski indeks Nikei splasnuo je 2,3 odsto, a honkoški indeks Hang Šeng je pao 2,8 odsto.

Kineski regulator za tržište hartija od vrijednosti u četvrtak je objavio i nova pravila kojima se ograničava prodaja akcija velikim akcionarima na šest mjeseci.

Tim akcionarima je zvanični Peking i ranije, tokom sunovrata tržišta sredinom prošle godine, uveo zabranu „rasprodaje“ akcija.

Prema novim propisima, koji poćinju da se primjenjuju sjutra, oni će moći da prodaju ne više od jedan odsto akcijskog kapitala kompanije svaka tri mjeseca.

Kriza juana dolazi uoči očekivanog objavljivanja nivoa kineskih deviznih rezervi za decembar, za koje trgovci strahuju da će pokazati dalji oštar pad, s obzirom da su investitori povukli novac zbog usporavanja ekonomije.

Kontinuirana depresijacija juana pritiska druge azijske zemlje da i one obore nacionalne valute kako bi ostale konkurentne prema ogromnoj kineskoj „izvoznoj mašini“.

Bonus video: