HRV: Saudijci bacali kasetne bombe na civile u Jemenu

Navedeno je i da je Saudijska Arabija koristila kasetno oružje koje je prije 20 godina kupila od SAD, kao i da su SAD propustile šansu da spriječe korišćenje tog oružja
100 pregleda 3 komentar(a)
Libija, kasetne bombe, Foto: Beta/AP
Libija, kasetne bombe, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.01.2016. 20:00h

Kasetna municija koju je Vašington prodao Saudijskoj Arabiji korišćena je u napadima na civilne ciljeve u Jemenu, saopštila je organizacija Hjuman rajts voč.

U navodima HRV-a stoji da je neophodno sprovesti međunarodnu istragu kako bi se utvrdila odgovornost za ratne zločine.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija je ozbiljno prekršila običaje rata bacanjem kasetnih bombi na djelove Jemena naseljene civilnim stanovništvom.

“Koalicija je uporno koristila kasetne bombe u gusto naseljenim djelovima Jemena, što znači da je postojala namjera da se ugroze civili. To je ratni zločin“, navedeno je u saopštenju Hjuman rajts voča.

Takođe, ističe se da su na fotografijama do kojih je HRV došla primjetni ostaci kasetne municije, uključujući i bombe koje nisu eksplodirale, prenosi B92.

Navedeno je i da je Saudijska Arabija koristila kasetno oružje koje je prije 20 godina kupila od SAD, kao i da su SAD propustile šansu da spriječe korišćenje tog oružja.

Bonus video: