ODLUKA VLASTI

Poljska neće primati mlade muškarce među izbjeglicama

"Prije svega želimo da mi odlučujemo o tome koga ćemo primiti. Poljska tu postavlja svoje uslove", kazala je premijerka
2 komentar(a)
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2016. 15:38h

Poljska će ispuniti svoju obavezu i primiti oko 7.000 izbjeglica u okviru programa relokacije izbjeglica u Evropskoj uniji (EU), ali, kako su danas kazali tamošnji zvaničnici, neće biti mjesta za mlade muškarce koji su pobjegli od rata na Bliskom istoku i u Africi.

"Ispunjavamo obaveze koje je preuzela prethodna vlada. U ovom momentu spremni smo da primimo 100 izbjeglica. Prije svega želimo da mi odlučujemo o tome koga ćemo primiti. Poljska tu postavlja svoje uslove", kazala je danas na konferenciji za novinare u Radomu premijerka Beata Šidlo.

Poljska će za dvije godine u okviru projekta izmještanja izbjeglica iz kampova u Grčkoj i Italiji u druge zemlje EU, primiti 7.000 izbjeglica, a najveći broj njih u Poljsku će stići 2017. godine.

Potpredsjednik vlade i ministar kulture Pjotr Glinjski izjavio je danas da će Poljska primati izbjeglice, ali ne i ekonomske migrante.

"Želimo da pomognemo ratnim izbjeglicama, ženama, djeci, starim ljudima. Ne vidimo razlog da se u Poljskoj nađu mladi muškarci, oni kakvi su akteri izgreda u Kelnu", kazao je Glinjski poljskoj televiziji TVN24.

U novogodišnjoj noći grupe Afrikanaca i Arapa napale su, silovale i opljačkale žene u njemačkim gradovima, prije svega Kelnu, zbog čega je podneseno najmanje 90 krivičnih prijava.

Nakon tog događaja, ministar unutrašnjih poslova i administracije Poljske Marijuš Blaščak najavio je temeljniju i rigorozniju kontrolu izbjeglica.

"Mi idemo drugačijim putem. Ja garantujem, garantuje vlada premijerke Beate Šidlo, garantuje stranka Pravo i Pravda da mi nećemo izložiti Poljake opasnosti. Temeljno ćemo provjeravati ko treba da dođe u našu zemlju. Nećemo dozvoliti da se to što se dešavalo u Kelnu i Hamburgu dogodi u poljskim gradovima. Ti napadi Arapa na žene u Njemačkoj, to je nedopustivo. To ne smije da se ponovi u Poljskoj", kazao je Balščak za javni televizijski servis TVP.info.

On je dodao da će vlada Poljske zbog obavezujućih zakona i odluka EU u 2016. i 2017. godini morati da primi oko 7.000 izbjeglica iz kampova u Grčkoj i Italiji, a da će većina njih u Poljsku stići naredne godine.

Preporučujemo za Vas