Njemačka: Iran i Saudijska Arabija da ostave po strani sukobe

U izjavi za nemački časopis "Bild" Štajnmajer je pozvao obje zemlje da pokažu odgovornost i da se usredsrede na smirivanje situacije u regionu kao i borbu protiv ID, prenosi Rojters
0 komentar(a)
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2016. 09:46h

Njemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio je da Saudijska Arabija i Iran duguju međunarodnoj zajednici da ostave po strani svoje sukobe na Bliskom istoku i da se usredsrede na borbu protiv Islamske države (ID).

Saudijska Arabija je u nedjelju prekinula diplomatske odnose sa Iranom zbog napada na saudijsku ambasadu u Teheranu u protestima povodom odluke Rijada da pogubi istaknutog šiitskog sveštenika.

U izjavi za nemački časopis "Bild" Štajnmajer je pozvao obje zemlje da pokažu odgovornost i da se usredsrede na smirivanje situacije u regionu kao i borbu protiv ID, prenosi Rojters.

"Nadam se da će ti neredi biti uskoro okončani, da će razum prevladati i da će se Rijad i Teheran usredsrediti na ono što je zaista važno, a to je smirivanje vojnog sukoba i nalazenje političkih rješenja u Siriji i Jemenu što će izmaći tlo pod nogama Islamskoj državi", rekao je Štajnmajer.

Prema njegovim riječima, čitav Bliski istok, a posebno Saudijska Arabija i Iran na izvijestan način imaju dug prema međunarodnoj zajednici koja je "godinama radila na smirivanju sukoba u regionu.

Bonus video: