Saudijski ambasador u UN: Iran da prestane da se miješa

Saudijski ambasador smatra da Iranci, "i prije prekida diplomatskih odnosa, nijesu bili veoma pozitivni u tim mirovnim naporima"
57 pregleda 1 komentar(a)
Abdalah al Mualaimi, Foto: Twitter
Abdalah al Mualaimi, Foto: Twitter
Ažurirano: 05.01.2016. 09:01h

Saudijska Arabija je saopštila da će obnoviti odnose sa Iranom kada Teheran prestane da se miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Upitan šta je potrebno učiniti da bi se obnovile veze između dvije zemlje, saudijski ambasador u UN Abdalah al Mualaimi je rekao:

"Veoma jednostavno - Iran da prestane da se miješa u unutrašnja pitanja drugih država, uključujući i moju. Ako to učine, imaćemo, naravno, normalne odnose sa Iranom."

On je, takođe, rekao da saudijska odluka o prekidu diplomatskih odnosa sa Iranom neće imati nikakve posljedice po događaje u Siriji i Jemenu, jer će i Rijad i Teheran nastaviti svoju politiku.

"S naše strane ne bi trebalo da ima bilo kakve posledice, jer ćemo nastaviti da podržavamo mirovne napore u Siriji i Jemenu", rekao je Mualimi, prenio je AFP.

"Nastavićemo da učestvujemo u sljedećim razgovorima o Siriji i nećemo ih bojkotovati zbog Irana ili bilo koga drugog", dodao je on.

Saudijski ambasador smatra da Iranci, "i prije prekida diplomatskih odnosa, nijesu bili veoma pozitivni u tim mirovnim naporima".

"Ne vjerujem da će ih prekid odnosa odvratiti od takvog ponašanja", dodao je Mualimi, prenosi Rojters.

Do porasta napetosti između dvije zemlje došlo je pošto je u Saudijskoj Arabiji prvog januara pogubljen šiitski sveštenik Nimr al Nimr, nakon čega su u Iranu izbile demonstracije.

Saudijska Arabija je zbog upada demonstranata u saudijsku ambasadu u Teheranu prekinula diplomatske odnose sa Iranom, a osoblju iranske diplomatske misije naložila da napusti zemlju.

Bonus video: