SAD pozvale Rijad i Teheran na smirivanje tenzija

Saudijska Arabija je odlučila je da "prekine diplomatske odnose sa Iranom i zahtijeva odlazak iranske diplomatske misije u roku od 48 časova", rekao je šef saudijske diplomatije na konferenciji za novinare u Rijadu
0 komentar(a)
SAD, Iran, Foto: Shutterstock
SAD, Iran, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.01.2016. 07:56h

SAD su kasno sinoć pozvale lidere na Bliskom istoku da preduzmu neophodne mjere kako bi se smirile tenzije nakon krize u odnosima Irana i Saudijske Arabije poslije pogubljenja šiitskog imama u saudijskom kraljevstvu, javile su svjetske agencije.

Pogubljenje šiitskog sveštenika Nimra Bakera el Nimra, oštrog kritičara saudijskih vlasti, izazvalo je proteste u Teheranu gdje je gađana saudijska ambasada. Saudijska Arabija je poslije toga odlučila da prekine diplomatske odnose s Iranom.

"Primilo smo k znanju vijest da je Saudijska Arabija naredila zatvaranje iranske diplomatske misije u svojoj zemlji. Vjerujemo da su direktni razgovori od suštinskog značaja uprkos nesuglasicama. Nastavićemo da pozivamo lidere u regionu da preduzmu mjere za smirivanje tenzija", izjavio je portparol Stej departmenta Džon Kirbi.

El Nimr (56) je bio centralna figura šiitskih protesta koji su izbili 2011. kao dio Arapskog proleća. Bio je veliki kritičar sunitskih vlasti u Bahreinu, koje su surovo suzbile šiitske proteste 2011. Saudijska Arabija je poslala vojsku da pomogne bahreinskim vlastima u borbi s demonstrantima, strahujući od širenja protesta.

Iranske vlasti ocijenile su rano jutros da odlukom o prekidu diplomatskih odnosa s Teheranom poslije napada na saudijsku ambasadu u Iranu, Saudijska Arabija "ne može da izbriše veliku grešku" koju je počinila pogubljenjem šiitskog imama.

Saudijska Arabija je odlučila je da "prekine diplomatske odnose sa Iranom i zahtijeva odlazak iranske diplomatske misije u roku od 48 časova", rekao je šef saudijske diplomatije na konferenciji za novinare u Rijadu.

Pogubljenje imama Nimr el Nimra i još 46 osoba, pojačalo je tenzije na Bliskom istoku, posebno u Iranu.

Tokom protesta zbog ubistva šiitskog sveštenika, stotine ljudi bacalo je molotovljeve koktele na ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu i vatra je oštetila unutrašnjost te zgrade.

U Teheranu je uhapšeno 40 učesnika protesta, a četiri su uhapšena u Mašadu, na sjeveroistoku zemlje.

Bonus video: