Indija: 11 poginulih u bazi u Indiji, vojska se još bori s najmanje dva napadača

Mnogi u Indiji smatraju da je ovaj napad pokušaj da se zaustavi nedavno ostvaren napredak u poboljšanju odnosa između Indije i Pakistana
1 komentar(a)
Indijski vojnici, Foto: Reuters
Indijski vojnici, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.01.2016. 13:32h

Pripadnici indijske vojske još se bore s najmanje dva naoružana napadača u vazduhoplovnoj bazi blizu pakistanske granice, više od 36 sati od kada je baza napanuta, rekao je danas jedan indijski zvaničnik.

Napad je počeo nešto prije zore u subotu kada je grupa ekstremista ušla u dio baze gdje se nalaze spavaonice, navelo je indijsko Ministarstvo odbrane. Razmjena vatre trajala je oko 14 sati.

U obračunu je poginulo najmanje 11 ljudi, sedam vojnika i četiri napadača.

Ministar unutrašnjih poslova Radživ Meriši rekao je danas da izgleda da su ekstremisti opkoljeni i da očekuje da će "uskoro biti neutralizovani".

Portparol vazduhoplovnih snaga Rošel D'Silva je rekla da su operacije za obezbjeđenje vazdušne baze Patankot danas nastavljene.

Mediji javljaju da je pripadnik specijalnih jedinica danas poginuo dok je demotirao eksploziv.

Patankot se nalazi u indijskoj državi Pandžab, na autoputu koji povezuje državu Džamu i Kašmir gdje je većinsko muslimansko stanovništvo, s ostatkom zemlje.

Policija istražuje da li su napadači došli iz tog dijela zemlje ili iz susjednog Pakistana.

Napad se dogodio samo nedjelju dana poslije iznenadne posjete indijskog premijera Narendre Modija Pakistanu. To je prva posjeta nekog indijskog premijera Pakistanu u 12 godina i označila je značajno otopljavanje odnosa dvije zemlje.

Himalajska oblast Kašmir gdje se pobunjenici od 1989. bore za nezavisnost ili za spajanje s Pakistanom, podijeljena je između Indije i Pakistana, ali obje zemlje polažu pravo na cijelu teritoriju.

Indija optužuje Pakistan da naoružava i obučava pobunjenike u Kašmiru, što Islamabad odbacuje. Mnogi u Indiji smatraju da je ovaj napad pokušaj da se zaustavi nedavno ostvaren napredak u poboljšanju odnosa između Indije i Pakistana.

Bonus video: