Kraj primirja u Jemenu

Svi pokušaji da se uspostavi potpuni prekid borbenih dejstava su propali i, kako prenose mediji, bilo je ozbiljnih narušavanja primirja s obije strane
0 komentar(a)
Jemen, Foto: Reuters
Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.01.2016. 17:10h

Arapska koalicija sa Saudijskom Arabijom na čelu objavila je prekid primirja u Jemenu, javila je danas saudijska nacionalna agencija SPA.

Prekid vatre u Jemenu bio je produžen nedjelju dana poslije okončanja prethodne sedmodnevne pauze, koju je objavio specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ismail el Šeih Ahmed nakon pregovora u Švajcarskoj 20. decembra, prenio je Sputnjik.

Svi pokušaji da se uspostavi potpuni prekid borbenih dejstava su propali i, kako prenose mediji, bilo je ozbiljnih narušavanja primirja s obije strane.

U Jemenu traje oružani sukob, u kojem s jedne strane učestvuju ustanici Huti iz šiitskog pokreta Ansar Ala i dio armije lojalan bivšem predsedniku te zemlju Aliju Abdulahu Salehu, a s druge armija prognanog predsjednika Abd Rabu Mansura Hadija.

Koalicija arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom podržava Hadija i od 26. marta bombarduje oblasti Jemena koje su pod kontrolom Huta.

Kao odgovor na to Huti ne prekidaju napade na pogranične oblasti s Jemenom u Saudijskoj Arabiji.

Bonus video: