Saudijska Arabija otvorila ambasadu u Bagdadu poslije 25 godina

Saudijska Arabija je ranije optuživala Irak da je previše blizak njenom najvećem rivalu u regionu, Iranu, kao i da ohrabruje diskriminaciju sunita, što Bagdad negira
0 komentar(a)
Bagdad, Foto: Reuters
Bagdad, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.01.2016. 11:23h

Saudijska Arabija je otvorila ambasadu u Bagdadu, koja je zatvorena prije 25 godina, što će doprinijeti većoj saradnji u borbi protiv terorizma.

Televizija El Arabia javila je u petak da je saudijska ambasada ponovo otvorena u iračkoj prijestonici, prenio je Sputnjik.

Novi saudijski ambasador u Iraku Tamer el Sabhan izjavio je da je otvaranje ambasade korak ka većoj saradnji dvije zemlje u borbi protiv terorizma. Saudijska Arabija je zatvorila ambasadu u Bagdadu poslije invazije na Kuvajt 1990. godine, a diplomatski odnosi dvije zemlje obnovljeni su 2004. kada je u međunarodnoj operaciji pod vođstvom SAD srušen irački režim Sadam Huseina.

Rijad je u decembru najavio formiranje široke antiterorističke koalicije zemalja sunitskih muslimana. Na listi koalicije arapskih zemlja našli su se Egipat, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i Turska, Malezija, Pakistan, ali ne i Irak i Sirija.

Poboljšanje odnosa Saudijske Arabije kojom vladaju sunitski muslimani i Iraka na čijem čelu su šiiti moglo bi da ojača regionalnu saradnju u borbi protiv Islamske države, koji drži pod kontrolom djelova Iraka i Sirije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Saudijska Arabija je ranije optuživala Irak da je previše blizak njenom najvećem rivalu u regionu, Iranu, kao i da ohrabruje diskriminaciju sunita, što Bagdad negira.

Bonus video: