Bivši premijer Iraka: Pogubljenje sveštenika srušiće saudijski režim

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Hosein Džaber Ansari rekao je da pogubljenje Nimra, "koji nije imao drugu namjeru osim da govorom slijedi svoje političke i vjerske ciljeve, samo pokazuje dubinu nesmotrenosti i neodgovornosti"
0 komentar(a)
Nimr al Nimritis, Foto: Beta/AP
Nimr al Nimritis, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.01.2016. 15:40h

Saudijska Arabija pogubila je rano jutros zbog terorizma 47 osoba, među njima i uglednog šiitskog imama Nimra al Nimritisa, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Većina pogubljenih bila je umiješana u seriju napada koje je u periodu od 2003. do 2006. izvela Al Kaida, dodaje MUP.

Šiitski Iran je upozorio Rijad da će pogubljenje imama Nimra “skupo koštati Saudijsku Arabiju”.

AP ocjenjuje da bi pogubljenje Nimritsa moglo podstaći demonstracije šiita koji su u manjini u Saudijskoj Arabiji, koja je uglavnom koncentrisana na istoku države i Bahrainu.

Al Nimrits je žestoko kritikovao vladu na Bahreinu gdje je monarhija na čijem su čelu pripadnici sunita ugušila proteste šiita 2011. godine.

Amnesti internešenel je ocijenio da je pogubljenje sveštenika dio kampanje saudijskih vlasti da suzbije protivnike.

Prije hapšenja 2012. Nimrits je rekao da narod ne želi vladare koji ubijaju demonstrante.

Pogubljenje uglednog imama, šeika Nimra al Nimritisa, obilježiće kraj saudijske vlade, kazao je bivši irački premijer Nuri al Maliki, uticajni političar sa vezama sa Iranom.

On je oštro osudio izvršenje smrtne kazne.

“Zločin pogubljenja šeika Al Nimra će srušiti saudijski režim, kao što je zločin pogubljenja mučenika Mohameda Bakira al Sadra to uradio sa režimom Sadama Huseina”, kazao je Maliki, aludirajući na uticajnog šiitskog sveštenika ubijenog 1980.

Iran osudio pogubljenje imama

Iran je danas oštro osudio pogubljenje istaknutog opozicionog šiitskog imama.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Hosein Džaber Ansari rekao je da pogubljenje Nimra, "koji nije imao drugu namjeru osim da govorom slijedi svoje političke i vjerske ciljeve, samo pokazuje dubinu nesmotrenosti i neodgovornosti", prenijela je državna televizija Pres TV.

On je optužio saudijsku vladu da "podržava teroriste i radikalne sunitske ekstremiste, dok ubija i potiskuje kritičare unutar zemlje", objavio je Gardijan.

Dodaje se da su, u ozbiljnoj eskalaciji tenzija u regionu, savjeti i sveštena lica u Iranu, Jemenu i Libanu kazali da će pogubljenje šiitskog imama podstaći gnjev.

Al Sadr: šiiti da mirno demonstriraju. Hezbolah: Ovo je ubistvo

Ugledni irački sveštenik Moktada al Sadr pozvao je Irak i zemlje Persijskog zaliva na demonstracije zbog pogubljenja al Nimra.

"Tražim šiitima u Saudijskoj Arabiji da pokažu hrabrost u svom odgovoru čak i putem mirnih demonstracija, kao i šiiti u Persijskom zalivu, kako bi zaustavili nepravdu i terorizam vlade u budućnosti", naveo je on na svom vebsajtu.

Šiitski pokret Hezbolah iz Libana je, takođe, osudio pogubljenje istaknutog sveštanika nazvavši ga "ubistvom", prenosi Rojters.

Hezbolah smatra da je pravi razlog zbog kojeg je al Nimr ubijen to što se on borio za prava "ugnjetavanih", navela je ta grupa u saopštenju.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Saudijsku Arabiju da podržava terorizam i ubija protivnike režima, prenosi Rojters.

"Saudijska Arabija podržava teroriste i radikalne sunite, ubijajući i suzbijajući one koji kritikuju vladu u zemlji", saopšto je portparol ministarsva Hosein Džaver Ansari, kako prenosi IRNA.

Oglasio se i jemenski pokret Huti koji je saopštio da je riječ o "svetom svešteniku" oštro kritikujući vlast u Saudijskoj Arabiji.

"Kraljevska porodica Al Sud je danas pogubila svetog ratnika, velikog sveštenika Nimr Al Nimra poslije lažnog suđenja koje je predstavljalo jasno kršenje ljudskih prava", navedeno je na zvaničnom sajtu Huta.

U Bahreinu su zbog ubistva sveštenika izbile demontracije, a policija je upotrijebila suzavac da rastjera učesnike.

Demonstranti u ostrvskoj kraljevini gdje su na vlasti suniti su nosili slike al Nimra, a do sukoba sa policijom je došlo u šiitskom muslimanskom selu Abu Saiba zapadno od Manape, glavnog grada.

Bonus video: