U Nigeriji najveći kip Isusa Hrista u Africi

Kip je visok 8,53 metra, težak 40 tona i prikazuje Isusa bosonogog i raširenih ruku. Biće smješten pored crkve svetog Alojzija u većinski hrišćanskom selu Abajahu u nigerijskoj saveznoj državi Imo
75 pregleda 5 komentar(a)
statua Isus Nigerija, Foto: Twitter.com
statua Isus Nigerija, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 30.12.2015. 17:07h

Više od osam metara visoki kip Isusa od bijelog mermera, čiju je izradu finansirao bogati nigerijski preduzetnik, biće otkriven u selu na jugoistoku Nigerije, zemlje oštro podijeljene na muslimanski sjever i hrišćanski jug.

Skulpturu je preduzetnik Obina Onuoha naručio 2013. godine, a izradila ju je kineska kompanija.

Kip je visok 8,53 metra, težak 40 tona i prikazuje Isusa bosonogog i raširenih ruku. Biće smješten pored crkve svetog Alojzija u većinski hrišćanskom selu Abajahu u nigerijskoj saveznoj državi Imo, na jugoistoku zemlje.

"Biće to najveća statua Isusa na kontinentu", rekao je Onuoha, izvršni direktor nigerijske kompanije za distribuciju nafte i plina.

"Hodočasnici će sigurno dolaziti", rekao je 43-godišnji Onuoha, koji se ne boji da će kip biti predmetom napada.

"Vjerujemo da religije mogu da žive zajedno".

Kip će biti otkriven za Novu godinu, a Onuoha očekuje hiuljade gostiju. Bez obzira na to što vjeruje u suživot religija, zatražio je da bude angažovan veći broj policije.

Onouha je rekao da je ideju dobio još 1997. u jednoj "viziji".

Nigerija, najmnogoljudnija afrička zemlja sa 170 miliona stanovnika, podijeljena je po vjerskoj i etničkoj liniji na bogatiji hrišćanski jug i siromašni muslimanski sjever.

Islamisti Boko Harama od 2009. ubili su na sjeveru zemlje 17.000 ljudi.

Bonus video: