Kolone automobila na pumpama u Saudijskoj Arabiji

Redovi koji su se sinoć napravili ispred benzinskih pumpi su dokaz da su građani svjesni činjenice da je benzin u Saudijskoj Arabiji i dalje jeftiniji nego u bilo kojoj drugoj zemlji, ocjenjuje Rojters
11 komentar(a)
pumpa, Saudijska Arabija, Foto: Reuters
pumpa, Saudijska Arabija, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.12.2015. 15:35h

Na benzinskim pumpama u Saudijskoj Arabiji stvaraju se kolone automobila, jer su građani pojurili da napune rezervoare uoči današnjeg stupanja na snagu odluke o poskupljenju goriva, javlja britanska agencija Rojters.

Podizanjem cijene benzina za 50 odsto, sa 0,16 centi po litru na 0,24 centa, novi vladari Saudijske Arabije su pokazali da su spremni za donošenje nekih teških odluka i sprovođenje sveobuhvatnih ekonomskih reformi u eri niskih prihoda od prodaje nafte, ocjenjuje britanska agencija.

Saudijske tehnokrate su dugo upozoravale da su ogromne subvencije za gorivo i prekomjerna državna potrošnja nešto što država sebi ne može priuštiti, ali što se od strane većine doživljava kao nešto na šta Saudijska Arabija ima pravo zbog visoke proizvodnje nafte.

Redovi koji su se sinoć napravili ispred benzinskih pumpi su dokaz da su građani svjesni činjenice da je benzin u Saudijskoj Arabiji i dalje jeftiniji nego u bilo kojoj drugoj zemlji, ocjenjuje Rojters.

Kako javlja francuska agencija Frans pres, ukidanje subvencija za gorivo pokosilo je danas i saudijsku berzu, pa su tako akcije na jedinoj berzi u Saudijskoj Arabiji na početku trgovanja pale, samo dan pošto su vlasti ove kraljevine prijavile rekordan budžetski deficit od 98 milijardi dolara u 2015. godini.

Saudijska Arabija je juče objavila da je u 2015. registrovala istorijski deficit od 98 milijardi dolara zbog oštrog pada prihoda od nafte, a takođe je srezala subvencije za gorivo, električnu energiju i vodu.

Kako su saopštile tamošnje vlasti, cijene nekih vrsta goriva u kraljevstvu će od danas porasti za preko 50 odsto, a takođe će uslijediti poskupljenje struje, vode, dizela i kerozina, u okviru rezova koji su dogovoreni na savjetu ministara kojim je predsjedavao kralj Salman.

Bonus video: