Sirija: Tri eksplozije potresle Homs, poginulo najmanje 30 ljudi

Prema prvim informacijama, bombaš samoubica je raznio sebe, dok je nedugo zatim eksplodirao automobil-bomba, a još jedan eksplozivna naprava detonirana je na području gdje je izveden prvi napad
0 komentar(a)
Homs, Sirija, Foto: Reuters
Homs, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2015. 09:28h

Najmanje 30 osoba je poginulo u tri eksplozije koje su jutros potresle sirijski grad Homs, javila je sirijska agencija Sana.

Bombe su detonirane u blizini glavnog trga u Homsu, u području Al Zahra, prenio je Sputnjik.

Prema prvim informacijama, bombaš samoubica je raznio sebe, dok je nedugo zatim eksplodirao automobil-bomba, a još jedan eksplozivna naprava detonirana je na području gdje je izveden prvi napad.

Prema navodima neimenovanog policijskog izvora, u eksplozijma je poginulo više od 30 ljudi.

Počela evakuacija boraca i civila iz tri sirijska grada

Evakuacija više od 450 boraca i civila, među kojima ima i ranjenih, počela je danas iz tri sirijska grada, u konvojima pod zaštitom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, u skladu sa jednim od rijetkih sporazuma koji su sirijski režim i pobunjenici postigli pod pokroviteljstvom UN.

Ambulantna vozila i autobusi ušli su jutros u gradić Zabadani pod opsadom, posljednje uporište pobunjenika na granici Sirije sa Libanom, kako bi više od 120 boraca i civila evakuisali ka drugim oblastima pod kontrolom pobunjenika u Siriji, a preko Libana i Turske, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, prenosi AFP.

Istovremeno, oko 335 civila i boraca napustiće Fuu i Kefraju, posljednja dva šiitska gradića koja su pod kontrolom vlade u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, čiji je veći dio u rukama pobunjenika, kako bi bili prebačeni u druge oblasti pod kontrolom sirijskog režima, takođe preko dvije susjedne zemlje, navela je Opservatorija.

Evakuacija je dio mirovnog sporazuma koji su dvije sukobljene strane postigle u septembru za dva ključna sirijska poprišta, u okviru kojeg hiljade šiitskih i sunitskih civila i boraca treba da bude prebačeno iz jedne u drugu oblast, podsjeća AP.

Bonus video: